Politică
Redactor: Marin Gherman
31 iulie 2020

Delegația Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact are un nou șef

Delegația Ucrainei la Grupul Trilateral de Contact are un nou șef

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski l-a numit, pe 30.07.2020, pe fostul președinte Leonid Kravchuk la conducerea delegației ucrainene în cadrul Grupului trilateral de contact pentru soluționarea pașnică a situației din regiunile Donețk și Lugansk. Conform ordinului de numire, Leonid Kravciuk își va desfășura activitatea în “mod voluntar”, informează Defenseromania.ro, citată de Radio Cernăuți.

Pe 28 iulie, Leonid Kuchma și-a încheiat activitatea în cadrul GTC, după două mandate în fruntea delegației Ucrainei, în perioadele 2014 – 2018 și 2019 – 2020.

O zi mai târziu, președintele Zelenski a anunțat că ia în considerare două candidaturi pentru postul de șef al delegației, nominalizându-i pe Oleksei Reznikov – prim-vicepreședinte al delegației și vicepremier în guvernul de la Kiev, și pe Leonid Kravchuk.

Prin numirea lui Leonid Kravchuk, actualul președinte al Ucrainei, Volodimir Zelenski, a preferat în continuare să meargă pe mâna unui politician cu o vastă experiență în negocierile dificile cu Rusia din cadrul GTC. Moscova, probabil, agreează ca parteneri de discuții, personalități previzibile, cunoscute de mult timp pe scena internațională, iar numirea unei persoane mai puțin cunoscută de partea rusă, probabil, ar fi blocat negocierile.

Leonid Kravchuk, în vârstă de 86 de ani, a fost primul președinte al Ucrainei după destrămarea URSS, ocupând această funcție din 1991 până în 1994. Este considerat un politician abil, care îmbină foarte bine diplomația cu prudența. S-a autodescris, într-un interviu  din 2009 ca un om care refuză să ia o umbrelă pentru că speră să „alunece printre ploaie”.

La scurt timp după înfrângerea la alegerile prezidențiale din 1994, Kravchuk s-a alăturat puternicului grup politic și de afaceri cunoscut sub numele de Holdingul Kiev sau Grupul Dinamo, condus de oligarhii Viktor Medvedchuk și Grigori Surkis. Din punct de vedere politic, grupul era organizat formal ca Partidul Social Democrat din Ucraina (SDPU). Formațiunea a avut de-a lungul timpului o poziție puternic pro-rusă și anti-occidentală, iar în 2004, lui Surkis i s-a interzis să viziteze SUA, datorită presupusei sale implicări în nereguli în timpul alegerilor prezidențiale din 2004. Kravchuk a fost foarte criticat pentru că a rămas unul dintre liderii SDPU, specializat în negocieri și relații publice, în ciuda poziției sale pro-democratice și patriotice. În 2009, a părăsit SDPU, acuzând consiliul politic al partidului de comportament nedemocratic datorită luării unor decizii importante cu ușile închise.

La alegerile prezidențiale din 2004, Kravchuk l-a susținut pe candidatul prorus Viktor Ianukovici, în timp ce în 2010 s-a schimbat la 180 de grade susținând-o pe Iulia Timoșenko.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 300
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți