Politică
Redactor: Marin Gherman
03 martie 2020

Deputatul român Daniel Popescu: „Solicit Guvernului României o politică fermă pentru sprijinul românilor din nordul Bucovinei”

Deputatul român Daniel Popescu: „Solicit Guvernului României o politică fermă pentru sprijinul românilor din nordul Bucovinei”

Parlamentarul bucovinean Daniel Popescu, deputat ales în circumscripţia electorală nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul în afara ţării şi vicepreşedinte al Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării, a participat în Cernăuţi la o serie de evenimente organizate de comunitatea românească din Ucraina.

“Toate modificările legislative din Ucraina, dar şi politica externă a României din ultimii ani au lăsat urme adânci în sufletele bucovinenilor din Ucraina. Nu este normal ca cererile românilor din nordul Bucovinei să fie neascultate şi neluate în seamă de către instituţiile abilitate din România. Trebuie ca politica externă a României să fie mult mai fermă, iar asta poate include cu siguranţă şi o eventuală blocare a oricăror demersuri europene din partea Ucrainei ce vizează încălcarea drepturilor minorităţii româneşti.” - a declarat deputatul Daniel Popescu, potrivit unui comunicat de presă postat de pagina Parlamentului României.

La întrevederea de la Cernăuți, la care au participat atât membri ai Consiliului Naţional al Românilor din Ucraina, cât şi alţi reprezentanţi ai mediului asociativ, deputatului Daniel Popescu i-au fost aduse la cunoştinţă  cele mai alarmante probleme ale comunităţii noastre istorice din Ucraina:

-          Sentimentul de abandon resimţit din partea instituţiilor responsabile cu politica externă a României în ceea ce îi priveşte pe românii din Ucraina,

-          Nerespectarea Tratatului cu privire la relaţiile de bună vecinătate şi cooperare dintre România şi Ucraina semnat la 2 iunie 1997,

-          Introducerea cotelor lingvistice  în şcoli, în presă, la radio (75% program este în limba ucraineană) ceea ce reprezintă atingere ofensatoare la educaţia şi identitatea românească,

-          Limitarea drastică a educaţiei în limba maternă a etnicilor români printr-o lege a educaţiei care stabileşte că studiile se vor desfăşura obligatoriu în limba ucraineană,

-          Nerecunoaşterea dublei cetăţenii,

-          Reacţia nejustificat de slabă a factorilor decidenţi ai politicii externe a României în comparație de omologii maghiari care îşi apară mai eficient minoritatea maghiară Ucraina.

„Românii din Ucraina au nevoie de o susţinere aplicată din partea statului român, iar printre soluţii se numără şi introducerea de indemnizaţii şi burse în şcoli sau apărarea drepturilor românilor. Tânăra generaţie trebuie să cunoască atât dramele trecutului nostru naţional, cât şi suferinţa multor oameni nevinovaţi şi doresc să amintesc pe această cale opiniei publice de masacrul de la Fântâna Alba”, a declarat Daniel Popescu.

Deputatul USR consideră că reacţia României ar fi putut şi trebuie să fie mult mai apăsată şi aplicată vis-a-vis de românii din Ucraina, altminteri comunitatea noastră românească din această regiune ar putea dispărea în maximum 10 ani.

„Consider că etnicii români din Ucraina au nevoie de o politică cu o nouă viziune pentru a conserva spiritualitatea şi identitatea românească din nordul Bucovinei. Solicit pe această cale Guvernului României o politică ferma pentru sprijinul românilor din nordul Bucovinei”, a conchis deputatul bucovinean Daniel Popescu după ce a avut o întrevedere cu membrii Consiliului Național al Românilor din Ucraina și a participat la 1 martie a.c. la o serie de evenimente organizate de comunitatea românească.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1046


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți