Politică
Redactor: Leonid Parpauț
17 martie 2022

Dmytro Kuleba: ”Occidentul a fost șocat în primele zile de război...”

Dmytro Kuleba: ”Occidentul a fost șocat în primele zile de război...”
17 martie 2022

Dmytro Kuleba: ”Occidentul a fost șocat în primele zile de război...”

”Faptul că am rezistat primele trei zile de război a fost un șoc pentru partenerii noștri. Vorbeau că în următoarele 48 de ore vom avea o nouă realitate”, - ministrul ucrainean de externe.  

Șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, a subliniat că la etapa actuală  Occidentul a devenit mai activ în acordarea de ajutor și sprijin militar Ucrainei.  

”În primele zile ale războiului, Occidentul nu credea că Ucraina va rezista mai mult de 48 de ore și a refuzat să acorde ajutor țării noastre. Cu toate acestea, în prezent situația s-a schimat în mod cardinal”, a specificat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, într-un interviu acordat NV, citat de censor.net.

„În prima zi de război, 24 februarie, ambasadorul Ucrainei, care se afla în biroul secretarului de stat al unui minister dintr-o țară europeană foarte influentă a spus: ”Războul a început, ajutați-ne…” Secretarul i-a zâmbit și i-a răspuns: ”Dragul meu, să fim sinceri, de ce ar trebui să vă ajutâm dacă în maxim 48 de ore totul se va termina și vom avea o nouă realitate”. Acest  episod concret a avut loc într-o țară extrem de influentă în Uniunea Europeană”, a declarat șeful diplomației ucrainene.

Cu toate acestea, în următoarele trei zile, potrivit lui Dmytro Kuleba, au avut loc schimbări cardinale.

”În aceste trei zile nici nu am mâncat și nici nu am dormit... Eram încadrați într-un dialog continuu cu partenerii. Au urmat sancțiuni dure fără precedent (care sunt puține la etapa actuală, ar trebui impuse mai multe sancțiuni). Am văzut furnizarea de arme și o schimbare nu doar a retoricii, ci a atitudinii față de Ucraina în general.  Faptul că am rezistat primele trei zile a fost un șoc pentru parteneri. În acel moment și-au dat seama că merită și trebuie să lupte pentru Ucraina. Această conștientizare, din păcate, a fost plătită prin sângele ucrainenilor și distrugerea orașele ucrainene.

Au fost luate decizii istorice. Pentru prima oară în istoria Suediei (cu excepția livrării de arme Finlandei în 1939) ne-a furnizat armament. Germania și-a schimbat poziția și a decis totuși să ne livreze arme”, a subliniat Kuleba.

Ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba a adăugat că în primele 7 zile de război primea zilnic astfel de mesaje de la miniștri: ”Dmytre, îți transmitem astfel de arme, îți livrăm asemenea sau alte arme...”, ”Dmytre, și noi îți livrăm arme. Sper să nu fie prea târziu”.

”Parcă aveau o înțelegere. Primeam unele și aceleași mesaje, deoarece toată lumea avea sentimentul urgenței. În prezent, toți afirmă despre două lucruri: admirăm eroismul vostru, suntem încrezători în victoria voastră. Așa este...

Dar prin ce jertfe vom câștioga această victorie? S-a creat o situație specifică și unică în felul ei: prin  acțiunile noastre comune, prin eroismul nostru, de la președinte până la soldații din tranșee, trezim admirație și dorința de a fi susținuți, de a fi alături de noi în momentul victoriei. Pentru victorie există dorința și capacitatea poporului și a conducerii țării de a lupta împotriva agresorului.

Avem parteneri care ne livrează arme, alții impugn sancțiuni, de fapt, acesta este al doilea front al sancțiunilor împotriva  Rusiei, și există sprijin financiar pentru Ucraina. Toate împreună formează viitoare noastră victorie. Sunt sigur că vom învinge”, a concluzionat Dmytro Kuleba.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 381


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți