Politică
Redactor: Elvira Chilaru
16 octombrie 2019

Dubla cetățenie ar putea fi permisă în Ucraina

Dubla cetățenie ar putea fi permisă în Ucraina

Viceprim-ministrul pentru integrare europeană și euro-atlantică din Ucraina, Dmitry Kuleba, a declarat în cadrul unui briefing: Cabinetul de Miniștri și Ministerul Afacerilor Externe elaborează în prezent  diverse abordări pentru aplicarea  dublei cetățenii.

Potrivit lui Kuleba, autoritățile s-au „maturizat” în sfârșit  și pot  aborda problema, iar inițiativa va permite milioanelor  de oameni să păstreze  legătura cu Ucraina.

"Așa s-a întâmplat,  că milioane de oameni au plecat peste hotare. Și noi suntem datori să păstrăm legătura lor cu Ucraina. Și pașaportul, cetățenia, reprezintă un mijloc cert de a păstra o astfel de legătură. Mă bucur  că se conturează  o evoluție în această problemă. Și sper,  că va fi susținută de societate, pentru că interdicția pentru dubla cetățenie a fost creată într-un context aparte, iar acum contextul este total  diferit", a spus Kuleba.

În același timp, declarația oficialului ucrainean vine în contradicție cu inițiativa Procuraturii generale din Ucraina de a verifica emiterea în masa a pașapoartelor românești, maghiare, poloneze și rusești. După cum relatează Glavcom, referindu-se la Știrile ucrainene, parchetul general în timpul anchetei a primit acces temporar la documentele aparatului Consiliului  Național de Securitate și Apărare al Ucrainei.

A fost inițiat un dosar  în conformitate cu partea 1 a art. 14 , partea  2 a articolului  110 din Codul penal, adică la pregătirea unei ingerințe la  integritatea teritorială a Ucrainei, prin conspirația prealabilă a unui grup de persoane, combinată cu instigarea la ostilitate  națională.

„În cadrul dosarului  se investighează informații despre eliberarea în masă a pașapoartelor de cetățenie ale  Ungariei, României, Poloniei și Rusiei, respectiv rezidenților din regiunile de vest ale Ucrainei și teritoriilor ocupate provizoriu  din regiunile Donețk și Lugansk, care în viitor pot devein reale amenințări la integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei prin consolidarea dispozițiilor separatiste  și de autonomie printre compatrioți (crearea autonomiilor național-teritoriale după principiul apartenenței entice  a unor circumscripții separate în locurile de reședință compactă a comunităților naționale, sistemelor de  educație în limbile minoritare, etc.)”- se specifică  într-o declarație a portalului.La 26 septembrie, Instanța Judiciară  a raionului Pechersk din Kiev a permis Parchetului General să scoată de la  Consiliul Național de Securitate și Apărare a Ucrainei documentația necesară pentru dosarul inițiat.

Reamintim că în opinia  fostului ministrul de Externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, diaspora ucraineană are nevoie de dublă cetățenie. Klimkin a spus, că „susține în mod constant" acordarea unei cetățenii duble persoanelor, care sunt forțate să părăsească Ucraina pentru a lucra în străinătate. El consideră că acest lucru nu este o catastrofă, ci o provocare pentru Ucraina. „Cred că trebuie să stabilim criteriile. Cu siguranță, trebuie să înaintăm spre aceasta. Pierdem mii și mii de ucraineni, care ar putea lucra aici, nu numai în organele de stat sau în oarecare birocrație sau afaceri, ci și pentru a dezvolta și promova  cultura ucraineană modernă", a spus ministrul. 

Fostul ministru de Externe a menționat că dubla cetățenie nu poate fi acordată decât în anumite condiții clare. De exemplu, nu se poate acorda dubla cetățenie  militarilor  sau celor care dețin anumite funcții în structurile de stat.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 887

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți