Politică
Redactor: Vitalie Zâgrea
29 noiembrie 2017

Elena Nandriş, primarul de Mahala: „Noi, românii din Cernăuţi ca să vorbim în limba maternă luptăm din greu. Nu ne lăsaţi, ajutaţi-ne!”

Elena Nandriş, primarul de Mahala: „Noi, românii din Cernăuţi ca să vorbim în limba maternă luptăm din greu. Nu ne lăsaţi, ajutaţi-ne!”

Primarul de Mahala Elena Nandriș din regiunea Cernăuți, a fost prezentă la Suceava la şedinţa solemnă organizată de Ziua Bucovinei, la invitaţia domnului Gheorghe Flutur, preşedintele CJ Suceava. Domnia sa în discursul său le-a povestit fraţilor drama prin care trec românii cernăuţeni care luptă din greu pentru a salva limba română în şcolile din Ucraina.

 Primarul din Mahala, Elena Nandriș, comună situată în apropierea orașului Cernăuți și unde trăiesc peste 7000 de români a declarat, marți la Suceava, la ședința solemnă prilejuită de Ziua Bucovinei că românii din nordul Bucovinei trăiesc acum o situație gravă pentru că li se interzice să mai învețe în limba maternă, informează  NewsBucovina.

Primarul de Mahala Elena Nandriş a arătat că într-o sută de ani, cei din nordul Bucovinei au trăit sub patru ocupații: Austria, câțiva ani cu România, Rusia și Ucraina.

„O bunică spune: m-am născut la austrieci, am învățat la români, m-am căsătorit la ruși și am să mor cu Ucraina”, a menționat Nandriș.

Ea a subliniat că în acești 100 de ani cei din nordul Bucovinei au trecut prin tragedii, execuții, deportări, dar au un cântec care spune:„Am trecut prin foc și chin, dar tot am rămas român”.

Nandriș a arătat că acum se află într-o „mare disperare” din cauza legii educației prin care se elimină învățământul în limba maternă și că în urma protestelor au fost catalogați drept naționaliști sau separatiști.

„Am ajuns să cerem ajutor de la Patria Mamă. Să nu ne lăsați, să ne ajutați!”, a spus Nandriș.

Primarul din Mahala a subliniat că afli abia atunci când ți se interzice să vorbești în limba ta, să te rogi sau să îți cânți cântecele ce înseamnă patrie, ce înseamnă patriotism.

„Noi suntem mai români ca voi. Nu vreau să vă supărați, dar voi ca să vorbiți, aveți totul. Noi ca să vorbim în limba noastră, luptăm”, a spus Nandriș.
Ea a menționat că anul viitor se împlinesc zece ani de când a ridicat tricolorul pe Primărie și pe toate instituțiile din comună și a precizat că Mahala a fost moșia lui Ștefan cel Mare,mai scrie sursa citată.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1813


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți