Politică
Redactor: Elvira Chilaru
16 octombrie 2019

Europarlamentar, originar din Transcarpatia: „Schimbarea Guvernului în Ucraina nu a oferit nimic minorităților naționale”

Europarlamentar, originar din Transcarpatia: „Schimbarea Guvernului în Ucraina nu a oferit nimic minorităților naționale”

Pe 14 octombrie 2019, ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Vadim Prystayko, a participat la o reuniune a Comisiei pentru afacerile  externe a Parlamentului European.

Tema-cheie a întâlnirii a fost situația de securitate din estul țării, modalitățile de a depăși agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, precum și eforturile părții ucrainene de a implementa acordurile de la Minsk.

Cu toate acestea, în timpul întâlnirii, eurodeputatul Andrea  Bochkor, membru al Parlamentului European din partea partidului Fidesz-KDNP,  originară  din Transcarpatia, l-a întrebat pe Vadim Prystayko absolut  despre altceva, și anume, situația minorităților din Ucraina.

În special, a interesat-o  noua lege despre  minoritățile naționale, expusă de șeful statului Volodymyr Zelensky, reforma administrației  publice  și ameliorarea  relațiilo diplomatice cu țările vecine. Spre regret, după cum a menționat mai târziu Andrea Bochkor, răspunsurile noului ministru al Afacerilor Externe nu s-au deosebit  practic prin nimic de cele ale guvernului anterior al lui Poroșenko.

Potrivit lui Bochkor, Prystayko a declarat că „nimeni nu se așteaptă ca minoritățile să poată primi educație în limba maternă într-o țară care a suferit ea și care a fost practic minoritară în timpul Uniunii Sovietice, când copiii ucraineni puteau studia limba  ucraineană doar două ore pe săptămână - consideră că cel mai  important este tocmai protecția limbii ucrainene și, prin urmare, nu este de așteptat ca vreo  minoritate să poată studia în limba maternă în viitor".

Potrivit Andreei Bochkor, ministrul ucrainean a sublinia că în Ucraina grație atitudinii  pozitive  și tolerante  față de minorități a fost amânată  punerea în aplicare a articolului 7 din Legea educației până în 2023, iar de exemplu, maghiarii din Transcarpatia au posibilitatea de a-și folosi limba maternă în sfere private și religioase.

„Din anumite motive, pentru Prystayko a fost foarte important să spună,  că maghiarii nu vor informa oamenii că acesta este un pas pozitiv și un gest din partea ucraineană", -spune europarlamentarul.

"Am primit câteva răspunsuri decepționante. Astfel, de parcă nu s-ar fi schimbat președintele și guvernul, ceea ce este un semnal foarte rău", a adăugat Andrea Bochkor.

Vadim Prystayko a mai spus că întrevederea  președintelui Ucrainei Volodymyr Zelensky cu premierul Ungariei, Viktor Orban este programată, însă data exactă a acestei întâlniri nu este încă cunoscută.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 728

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți