Politică
21 ianuarie 2021

Europarlamentar român: „Sunt revoltat că accesul la educație în limba maternă este îngrădit în Ucraina”

Europarlamentar român: „Sunt revoltat că accesul la educație în limba maternă este îngrădit în Ucraina”
21 ianuarie 2021

Europarlamentar român: „Sunt revoltat că accesul la educație în limba maternă este îngrădit în Ucraina”

Europarlamentarul român Eugen Tomac cere condiţionarea alocării fondurilor UE către statele partenere de garantarea accesului la educaţie minorităţilor naţionale în propria limbă.

„I-am solicitat domnului Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Vicepreşedinte al Comisiei Europene, în cadrul dezbaterii din Parlamentul European a Raportului privind situaţia Drepturilor Omului si a Democraţiei în lume, să creăm mecanisme prin care să condiţionăm statele partenere care beneficiază de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de acordarea acestor finanţări prin solicitarea expresă de a le garanta minorităţilor naţionale accesul la educaţie în limba maternă. Este inacceptabil ca minorităţile care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene şi care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina, să le fie îngrădit dreptul la educaţie doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învăţământ”, anunţă Eugen Tomac, potrvit Mediafax.ro.

El precizează că de la 1 ianuarie a intrat in vigoare legea privind limba de stat în Ucraina, care „încalcă dreptul minorităţilor de avea acces la educaţie în limba maternă”.

„În această ţară avem o comunitate de peste jumătate de milion de români şi avem obligaţia să-i apărăm. Sunt revoltat pentru că accesul la educaţie în limba maternă este îngrădit în această ţară. Aşa cum Parlamentul a cerut să fie condiţionată alocarea fondurilor europene în interiorul Uniunii Europene de respectarea statului de drept, astfel trebuie să procedăm şi cu finanţările europene către statele care au acord de asociere sau statele candidate, solicitându-le acestora să garanteze accesul la educaţie minorităţilor naţionale în propria limbă”, conchide Tomac.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 560


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți