Politică
10 decembrie 2021

Experți din 6 state, reuniți la o masă rotundă consacrată soluțiilor și strategiilor de consolidare a rezilienței la Marea Neagră

Experți din 6 state, reuniți la o masă rotundă consacrată soluțiilor și strategiilor de consolidare a rezilienței la Marea Neagră
10 decembrie 2021

Experți din 6 state, reuniți la o masă rotundă consacrată soluțiilor și strategiilor de consolidare a rezilienței la Marea Neagră

La 9 decembrie a.c. Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House, Constanța, în parteneriat cu Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, Cluj-Napoca, România, filialele București și Constanța ale ICDE și Institutul pentru Politici Mondiale, Kiev, Ucraina a organizat în regim online masa rotundă internațională “Hannibal intra muros. Soluții și strategii de consolidare a rezilienței la Marea Neagră”.

Au participat experți din Belarus, Georgia, Republica Moldova, România, Turcia și Ucraina, limbile de lucru fiind engleza și rusa.

La secțiunile „Vulnerabilități, narative, riscuri și amenințări în regiunea extinsă a Mării Negre - fotografia analitică actuală” și „Soluții și strategii de construire a rezilienței”, moderate de Valentin Naumescu, președinte al Asociației Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană / ICDE, profesor de relații internaționale, Facultatea de Studii Europene, Universitatea Babeş-Bolyai, Cluj, România și Evghen Magda, director, Institutul de Politică Mondială, Kiev, Ucraina, respectiv, au fost prezente comunicări științifice și analize politice despre situația securitară din regiunea extinsă a Mării Negre.

Ucraina a fost reprezentată la masa rotundă de 5 analiști politici, fiind vorba de Volodymyr Dubovyk, conferențiar universitar, Departamentul pentru Relații Internaționale, Școala pentru relații internaționale, științe politice și sociologie, Universitatea Națională Odesa, (tema:Ucraina în vârful de lance al enigmei de securitate a Mării Negre”), Marin Gherman, doctor în politologie, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, redactor-șef al Centrului Media BucPress, Cernăuți, (tema: „Narațiunile războiului hibrid în regiunea Mării Negre”), Evghen Magda, doctor în politologie, conferențiar, director al Institutului de Politică Mondială, Kiev, (tema: „Instrumente hibride rusești între Marea Neagră și Marea Baltică”).  Serhii Hakman, doctor în istorie, conferențiar universitar, director adjunct al Centrului regional Cernăuți de perfecționare a calificării, vice-președinte al Fondului de caritate ”Resurse și Inițiative Publice”, politolog, Cernăuți, (tema: „Minimizarea stereotipurilor etno-naționale și istorice ca mod de raportare la conflictele potențiale în regiunile de frontieră a Europei de Sud-Est”) și Sergiy Gerasymchuk, director executiv adjunct, Consiliul pentru Politică Externă "Prisma Ucraineană", Kiev.

Masa rotundă a fost încheiată cu o comunicare originală a dr. Dorin Popescu, președintele Asociației Casa Mării Negre / Black Sea House, Constanța, care a comparat politica internă și mai ales cea externă a Rusiei cu o matrioșcă – metaforă care ilustrează foarte fin comportamentul Moscovei în regiunea Mării Negrii și reacția celor din jur.  

Alte teme și participanți: Răzvan Victor Pantelimon, lector universitar, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România, Regimurile iliberale și utilizarea fake-news-urilor; Tengiz Pkhaladze, conferențiar universitar, șeful Programului de licență în Științe Politice la Institutul Georgian pentru Afaceri Publice / GIPA, expert la Centrul pentru economie politică internațională / ECIPE, Tbilisi, Georgia, Rolul Georgiei în asigurarea securității la Marea Neagră; Marian Zidaru, conferențiar universitar, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România, Doctrina Rusiei de de-escaladare prin escaladare și rolul armamentelor nucleare non-strategice, Muzaffer Şenel, expert în geopolitică, politolog, lector universitar dr., Departamentul de Științe Politice și Relații Internaționale, Universitatea Medipol, Ankara, Turcia, Turcia pe noua Tablă de Șah de la Marea Neagră: Quo Vadis? Ludmila Nofit, director executiv la Asociația pentru Politică Externă, Republica Moldova, Vulnerabilități și oportunități în combaterea amenințărilor hibride în Republica Moldova, Dragoș C. Mateescu, Consilier Relații I, Institutul Diplomatic Român (IDR), Noua Turcie la Marea Neagră: potențial de instabilitate?, Marius-George Cojocaru, lector universitar dr., Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Asociația Casa Mării Negre / Black Sea House Constanța, România,  Linia roșie la Marea Neagră, Natalia Stercul, director de programe, Asociația pentru Politică Externă, Republica Moldova, Politica revizionistă a Rusiei în regiunea Mării Negre: narațiuni dominante în discursul politic și mediatic rusesc , Gela Vasadze, director pentru Programe Regionale, Centrul Georgian pentru Analize Strategice, Tbilisi, Georgia,  Rolul de “mediator” al Rusiei în conflictul dintre Azerbaidjan și Armenia la un an de la  încetarea ostilităților active din Karabah, Zmicier Mickiewicz, analist, Centrul de analize Belarus Security Blog, Minsk, Belarus (în momentul de față în Polonia), Agresiunea hibridă a lui Lukașenko – amenințare pentru stabilitatea Europei Centrale și de Est.

Potrivit concepției evenimentului, Hannibal ante portas! este expresia predilectă a iminenței unui atac extern în abordările geopolitice clasice. În lumea contemporană, principalele amenințări la adresa securității actorilor statali și non-statali, de tip hibrid, au ajuns însă deja în Cetate și mizează pe exploatarea vulnerabilităților interne ale țintei. Hannibal a ajuns deja în interiorul zidurilor, intra muros, unde acționează în modalități insidioase și cu fizionomii greu recognoscibile. Consolidarea rezilienței actorilor statali și non-statali în fața amenințărilor care mizează prioritar pe exploatarea vulnerabilităților proprii a devenit o componentă esențială și urgentă a mediului de securitate.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 419


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți