Politică
25 aprilie 2021

Experți din Cernăuți au participat la o conferință științifică internațională consacrată strategiei securității UE

Experți din Cernăuți au participat la o conferință științifică internațională consacrată strategiei securității UE
25 aprilie 2021

Experți din Cernăuți au participat la o conferință științifică internațională consacrată strategiei securității UE

La 23 aprilie a.c., la Chișinău, în regim online, s-a desfășurat Conferința științifică internațională „Strategia securității Uniunii Europene în contextul metamorfozelor relațiilor internaționale”, organizată de Academia de Administrare Publică din Republica Moldova, acțiune din cadrul Proiectului Jean Monnet Chair: 620918-EPP-1-2020-1-MD-EPPJMO-CHAIR (EUDIPSEС), „Uniunea Europeană: noțiune cuprinzătoare”.

La conferință au participat reprezentanți și lideri ai organizațiilor nonguvernamentale, ai partidelor politice, funcționari publici, reprezentanți ai mediului academic, specialiști în domeniile: relațiilor internaționale, studiilor europene, teoriei și filosofiei politice, teoriei relațiilor economice internaționale, doctoranzi, masteranzi și studenți.

La invitația dr. hab., conf. univ. Ludmila Roșca, coordonator al Proiectului Jean Monnet Chair EUDIPSEC de la Academia de Administrare Publică din Moldova, la evenimentul științific au participat câțiva reprezentanți ai mediului analitic din Cernăuți.

Anatolii Kruglașov, dr. hab., prof. univ.,  șeful Catedrei de Științe Politice și Administrare Publică de la Universitatea Națională „Yuri Fedkovici” din Cernăuți a prezentat studiul „Procesul de descentralizare al Ucrainei: inspirat de Europa unită, amenințat de Rusia”.

Natalia Neceaeva-Yurciuk, dr., conf. univ. (Universitatea din Cernăuți), a prezentat subiectul „Nord Stream-2: noi măsuri de securitate pentru UE”, iar dr. conf. univ. Serghei Hakman a vorbit despre „Educarea atitudinii tolerante față de memoria istorică colectivă, ca formă timpurie de prevenire a conflictelor”.

Dr. Marin Gherman, director al Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți, redactor-șef la Centrul Media BucPress, a prezentat studiul „Hibridizarea vieții social-politice: o provocare atipică pentru strategiile europene de securitate”. Potrivit acestui studiu, atât strategiile europene, cât și cele euroatlantice de securitate nu au prevăzut până acum răspunsuri clare vizavi de unele fenomene noi cum ar fi războiul hibrid, procesul de hibridizare a vieții social-politice, asimetria între atacul informațional și apărare. Nici în momentul de față nu există strategii eficiente de securitate europeană, iar metodele de apărare împotriva fenomenului de fake-news par a fi mai mult niște acțiuni intuitive, care continuă strategiile clasice de apărare din secolul al XX-lea.

Studiul Institutului de Studii Politice și Capital Social din Cernăuți mai arată că viața politică din UE devine tot mai fragmentată de la un an la altul. Brexitul a fost un semnal de alarmă pentru toți liderii europeni privind viabilitatea mitului politic despre milenara unitate a familiei UE. Războiul hibrid inițiat de Rusia începând cu anul 2008, explicat prin concepția lui Valeri Gherasimov de război permanent și non-liniar, conflictul din Donbass, anexarea Crimeii, atacurile mediatice împotriva UE și a fundamentelor unității europene, difuzarea de fake news ș.a. au pus sub semnul întrebării capacitatea instituțională a celor 27 de state europene să găsească strategii atipice de securitate, care să răspundă provocărilor generate de războiul asimetric, în care răspunsul apărării nu poate fi egal cu dimensiunea atacului. Studiul va fi publicat pe paginile Institutului de Studii Politice și Capital Social, Agenției BucPress din Cernăuți sau poate fi citit în volumul apărut în urma desfășurării conferinței.

Potrivit Ludmilei Roșca, coordonator al Proiectului Jean Monnet Chair EUDIPSEC de la Academia de Administrare Publică din Moldova, materialele Conferinței Internaționale au fost publicate într-un volum aparte care va fi transmis bibliotecilor din R.Moldova, România și Ucraina.

Direcțiile de cercetare în cadrul conferinței au fost: asigurarea securității Uniunii Europene într-o lume în permanentă schimbare, identitatea europeană și problema securității, scopurile și perspectivele „strategiei autonomiei Uniunii Europene” în contextul sistemului de securitate europeană, abordarea sistemică a conflictelor în UE: politica și practica reglementării crizelor, instrumentele asigurării securității naționale în condițiile securității globale.

Detalii despre participanții la conferință din alte state și temele abordate găsiți AICI.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 542


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți