Politică
Redactor: Marin Gherman
21 ianuarie 2021

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei
21 ianuarie 2021

FAKE NEWS: CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei

CEDO a recunoscut că peninsula Crimeea îi aparține Rusiei, scrie presa rusă, care scoate din context o decizie a instanței prin care Moscovei îi este atribuită responsabilitatea juridică pentru ce s-a întâmplat în peninsulă de când a anexat-o, inclusiv posibile crime de război, potrivit Veridica.ro. 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a apreciat la 14 ianuarie a.c. drept „parţial admisibilă” plângerea depusă de Ucraina împotriva Rusiei după anexarea Crimeii în 2014, o decizie pe fond urmând să fie luată la o dată ulterioară. Potrivit Curții de la Strasbourg, Rusia a exercitat într-adevăr un control efectiv asupra Crimeii, după cum demonstrează „amploarea şi puterea prezenţei militare ruse” în peninsula ucraineană. Ministerul de externe și presa din Ucraina au apreciat că decizia CEDO este o victoria a Kievului și o recunoaștere a naturii ilegale a acțiunii de anexare a peninsulei de către Moscova. Pe de altă parte, presa din Rusia a căutat să prezinte o interpretare diametral opusă, titrând că, de fapt, CEDO a recunoscut dreptul Rusiei de a controla Crimeea.

ȘTIRE: 

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a recunoscut că din 27 februarie 2014 Crimeea se află „de fapt sub jurisdicția Rusiei”. În același timp, instanța nu a indicat dacă anexarea peninsulei era legală din punct de vedere al dreptului internațional. Decizia a fost luată în cursul examinării plângerii ucrainene referitoare la Crimeea. Instanța intenționează să lucreze mai departe, dar a considerat deja că unele poziții ale recursului Kievului nu au fost dovedite.

„Curtea consideră că există suficiente dovezi pentru a considera că Rusia a controlat Crimeea în perioada examinată în caz, de la 27 februarie 2014 până la 18 martie 2014. Ambele părți sunt de acord că Rusia controlează Crimeea după această perioadă, dar pozițiile lor diferă”, a declarat CEDO într-un comunicat de presă privind cazul Rusiei și Ucrainei.

Potrivit Ucrainei, Rusia deține „controlul de facto” asupra teritoriului Crimeei, în timp ce Federația Rusă susține că instanța nu poate pronunța niciun verdict asupra proprietății peninsulei, deoarece litigiile teritoriale sunt în afara competenței CEDO. Curtea nu a analizat apartenența legală a Crimeei [….]

În opinia instanței, Ucraina a furnizat suficiente dovezi pentru a revendica încălcările drepturilor omului în Crimeea. În special, CEDO ia în considerare unele rapoarte despre suprimarea presei non-ruse, despre interzicerea mitingurilor și a protestelor, despre detențiile nerezonabile și despre persecuția tătarilor din Crimeea.

În același timp, instanța a respins unele dintre punctele plângerii din Ucraina, considerându-le neconfirmate. CEDO nu a acceptat acuzații de ucidere a civililor, reținere și intimidare a jurnaliștilor, discriminare împotriva etnicilor ucraineni și urmărire penală motivată politic.

NARAȚIUNI: 1. Ucraina nu are dovezi clare că Rusia a anexat ilegal Crimeea. 2. Crimeea se află în mod firesc sub jurisdicția rusă. 3. CEDO nu se poate pronunța în privința litigiilor teritoriale. 4. Crimeea a devenit parte integrantă a Rusiei în urma unui referendum popular, în cadrul căruia majoritatea populației a votat pentru trecerea sub jurisdicția Moscovei

CONTEXT / ETOS LOCAL: Crimeea a devenit parte „de-facto” a Rusiei în martie 2014 în urma unui referendum, desfășurat fără observatori internaționali și sub presiunea armatei ruse, în care 95,6% dintre participanți au fost în favoarea aderării la Federația Rusă. Alipirea a avut loc, după toate normele dreptului internațional, în urma unei anexări. Referendumul a fost respins de majoritatea țărilor, inclusiv Statele Unite, membrele UE, Australia, Canada și Japonia. Pe de altă parte, Afganistanul, Venezuela, Cuba, Nicaragua, Siria, Kazahstanul și Coreea de Nord consideră peninsula rusă. Autoritățile de la Minski au recunoscut Crimeea drept „de facto” a Rusiei.  Anexarea de către Rusia în 2014 a peninsulei ucrainene Crimeea a fost urmată de un conflict armat cu separatiști pro-ruși în estul Ucrainei, care continuă şi în prezent, în pofida numeroaselor armistiții și s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi, conform datelor ONU. Ucraina s-a adresat către o serie de organizații și instituții internaționale cu plângeri împotriva Rusiei. În majoritatea cazurilor, dosarele deschise decurg în favoarea Kievului. Rusia caută să mușamalizeze atât acțiunile întreprinse pentru anexarea Crimeii, cât și implicarea sa în războiul din Donbass și recurge, în acest scop, inclusiv la fake news și dezinformare.

OBIECTIV: Conservarea și sporirea încrederii cetățenilor ruși în Kremlin prin acreditarea ideii că alipirea Crimeii la Rusia a fost realizată corect, iar comunitatea internațional începe să recunoască acest fapt. Presa rusă a scos din context unele fraze ale comunicatului oficial CEDO, formulând titluri care nu sunt legate cu poziția Curții. Un alt obiectiv este de a convinge cititorii rusofoni din fostele state sovietice că narațiunile UE și SUA privind ilegalitatea anexării sunt false.

DE CE SUNT FALSE NARAȚIUNILE: CEDO a precizat că începând cu 2014 Crimeea a fost sub jurisdicție rusă, ceea ce înseamnă că Moscova ar putea fi responsabilă de crimele comise acolo. Instanța a admis, de fapt, plângerile Ucrainei, urmând judecarea de facto a Rusiei. CEDO nu examinează în acest caz litigii teritoriale, ci a stabilit partea responsabilă de încălcări ale drepturilor omului în peninsulă. Atribuirea responsabilității pentru forțele care controlează un teritoriu ocupat este o practică internațională curentă, care nu implică în niciun caz recunoașterea jurisdicției asupra teritoriului.

SÂMBURE DE ADEVĂR: CEDO a menționat în comunicat că prezența armatei ruse în Crimeea a avut loc fără consimţământul autorităţilor ucrainene şi în absenţa „vreunui element care să sugereze că o ameninţare ar viza trupele ruseşti staţionate în Crimeea”. CEDO a menționat că nu i s-a cerut să stabilească „dacă integrarea Crimeii, potrivit dreptului rusesc, în componenţa Federaţiei Ruse, este legală din punct de vedere al dreptului internaţional”. Presa rusă a scris că CEDO nu a spus dacă alipirea Crimeea la Rusia a fost legală, însă nu a amintit că nici nu i s-a cerut acest lucru.

REACȚII OFICIALE: Ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a numit drept o „victorie a Ucrainei” decizia Curții Europene a Drepturilor Omului de a recunoaște cazul Ucrainei împotriva Rusiei asupra Crimeii „parțial admisibil”. „Este, desigur, o victorie pentru Ucraina. Este un pas important către aducerea Rusiei în fața justiției pentru agresiunea sa împotriva Ucrainei. Și cu fiecare pas, prețul acestei responsabilități va crește. Sunt convins că setul legal de acțiuni al Ucrainei va confirma pas cu pas adevărul pe care Ucraina l-a raportat încă din 2014 și va respinge toată propaganda și dezinformarea pe care Rusia le-a răspândit”, a spus Kuleba.

  • PUBLICAȚIE / MEDIA: LENTA.RU, RIA.RU, DAILY STORM
  • DATA PUBLICĂRII: 14/01/2021
  • LIMBA / PUBLIC ȚINTĂ: CITITORI DIN RUSIA, UCRAINA, BELARUS, R.MOLDOVA ȘI ALTE STATE POST-SOVIETICE
  • AMPLIFICARE: REȚELELE DE SOCIALIZARE, POSTURI DE TV ȘI RADIO
  • AFILIERE POLITICĂ: KREMLIN
  • NARAȚIUNE CHEIE: CEDO A RECUNOSCUT CĂ PENINSULA CRIMEEA ÎI APARȚINE RUSIEI

Verifică sursele:

Marin GHERMAN, pentru Veridica.ro, preluat de Agenția BucPress

Despre autor: Director al Institutului de Studii Politice și Capital Social (Cernăuți). Doctor în științe politice. Președinte-fondator al Centrului Media BucPress –asociație a jurnaliștilor români din Ucraina, care include: Agenția BucPress, Radio Cernăuți, revista „BucPress” și BucPress TV.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 625


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți