Politică
Redactor: Marin Gherman
23 august 2021

Gazoductul Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – preşedintele Ucrainei

Gazoductul Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – preşedintele Ucrainei
23 august 2021

Gazoductul Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – preşedintele Ucrainei

Gazoductul ruso-german Nord Stream 2 este „o armă geopolitică periculoasă a Kremlinului“ – a declarat duminică preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a primit-o la Kiev pe Angela Merkel, cancelarul federal al Germaniei, susținătoare a acestui proiect.

Într-o conferință de presă comună cu Angela Merkel, președintele Zelenski a evidențiat că nimeni nu poate nega faptul că principalele riscuri legate de Nord Stream 2 vor viza Ucraina, notează Veridica.ro.

În replică la criticile formulate de președintele ucrainean, cancelarul german a subliniat că este de acord cu Statele Unite, în ideea că Rusia nu trebuie să-şi utilizeze gazul ca pe o armă geopolitică împotriva Ucrainei. Angela Merkel a explicat că Germania a ajuns la un compromis cu americanii – care încercau să blocheze Nord Stream 2 –, pentru a permite realizarea proiectului, cu două condiții esențiale: ca Moscova să nu se folosească de el pentru a vulnerabiliza Ucraina şi nici să nu-şi prelungească dincolo anul 2024 contractul de tranzit gazier. În schimb, preşedintele Zelenski a declarat că, până în prezent, în ce privește problema prelungirii acordului de tranzit, nu a auzit decât „lucruri de ordin foarte general“. Cancelarul Merkel a subliniat că Berlinul are o responsabilitate specială în acest proiect și a precizat că acordul germano-american prevede sancţiuni dacă gazul va fi utilizat ca „armă“. În contextul în care se pregăteşte să se retragă după 16 ani, cât s-a aflat la putere, Angela Merkel a ținut să dea asigurări că angajamentele asumate de ea sunt „constrângătoare“ şi pentru viitoarele guverne germane.

În timpul vizitei făcute vineri, la Moscova, cancelarul german a apărat, împreună cu preşedintele rus, gazoductul Nord Stream 2 prin Marea Baltică, a cărui dare în folosinţă va priva Ucraina de taxele de tranzit esenţiale economiei sale şi care ar urma să fie finalizat în zilele următoare. Totodată, Angela Merkel a reafirmat că Ucraina ar trebui să rămână o ţară de tranzit pentru gazele ruseşti, în timp ce Vladimir Putin a dat asigurări că vor exista negocieri comerciale cu privire la acest subiect.

Gazprom intenţionează să înceapă transportarea gazelor naturale prin conducta Nord Stream 2 anul acesta, odată ce proiectul se va fi încheiat. Obiectivul Gazprom este să pompeze 5,6 miliarde metri cubi de gaze ruseşti prin controversatul gazoduct, care trece pe sub Marea Baltică spre Germania, şi este aproape gata. După finalizare, noul gazoduct ar urma să transporte anual 55 miliarde metri cubi de gaze din Rusia în Germania.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 425


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți