Politică
07 decembrie 2021

În așteptarea convorbirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin

În așteptarea convorbirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin
07 decembrie 2021

În așteptarea convorbirii dintre Joe Biden și Vladimir Putin

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, va avea astăzi o convorbire în sistem video cu omologul său rus, Vladimir Putin, pe fondul declarațiilor celor două părți legate de situația din Ucraina. Putin avertizează că există linii roșii în privința Ucrainei, care nu pot fi depășite, în vreme ce Biden afirmă că nu acceptă linii roșii din partea nimănui.  

Kremlinul a declarat luni că nu se aşteaptă la cine ştie ce „progrese” în urma întrevederii online între preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american Joe Biden, care va avea loc marţi, începând cu ora 17.00 (ora României).

„Este dificil să te aştepţi la vreun progres important la aceste negocieri”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţiile de presă ruse, potrivit Agerpres.

„Să sperăm că cel puţin cei doi lideri vor putea să-şi expună unul altuia preocupările, să formuleze aceste preocupări într-un mod clar şi să răspundă referitor la acestea. Chiar dacă relaţiile noastre bilaterale sunt în continuare într-o stare lamentabilă, există o anumită animare în unele domenii, un dialog care începe”, a spus Peskov, completând: „Chiar dacă acest dialog nu duce la ora actuală la o punere de acord a poziţiilor, la încheierea de acorduri, totuşi este mai bine să comunici”.

De cealaltă parte, Statele Unite iau în calcul o serie de sancțiuni împotriva Rusiei, în încercarea de a-l opri pe Vladimir Putin să declanșeze o invazie a Ucrainei, scrie CNN, citând surse oficiale. Deocamată, americanii nu au decis dacă și când vor impune noi sancțiuni, iar administrația Biden este în discuții cu partenerii europeni - mulți dintre ei aflați în relații economice strânse cu Rusia - în căutarea unor acțiuni coordonate.

Pe lângă sancţiunile economice, SUA sunt pregătite să-şi sporească prezenţa militară în Europa de Est dacă Rusia atacă Ucraina, a declarat luni un înalt oficial de la Casa Albă.

„Dacă Putin face o mutare, ar exista o cerere crescută din partea aliaţilor noştri” din Europa de Est pentru „mai multe trupe, capacităţi şi exerciţii”, iar „Statele Unite ar răspunde favorabil”, a indicat sursa citată de AFP, potrivit Agerpres.

Oficialul a precizat însă că o ripostă militară americană directă, în cazul unui atac împotriva Ucrainei, nu este luată în considerare în prezent.

„Statele Unite nu caută să se afle într-o poziţie în care utilizarea directă a forţelor americane ar fi în centrul gândirii noastre”, a arătat sursa citată.

Washingtonul intenţionează să acorde prioritate, în cazul unei invazii a Ucrainei, „unei combinaţii” de mai multe elemente: „sprijin pentru armata ucraineană”, „sancţiuni economice puternice” şi „o creştere substanţială a sprijinului şi a capacităţilor pe lângă aliaţii noştri în cadrul NATO”.

Întâlnirea în format de videoconferinţă între Putin şi Biden este extrem de aşteptată, în special din cauza tensiunilor crescute în jurul Ucrainei.

Ucraina şi aliaţii săi acuză Rusia de comasarea de trupe şi blindate la frontieră pentru un eventual atac asupra Ucrainei. Moscova a negat în mai multe rânduri că ar avea intenţii belicoase, acuzând la rândul său ţările occidentale de înmulţirea „provocărilor”, în special prin desfăşurarea de exerciţii militare în Marea Neagră, dar nu numai.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a discutat luni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, înaintea convorbirii de marţi a preşedintelui Joe Biden cu Vladimir Putin. SUA rămân angajate în politica NATO a uşilor deschise, iar alianţa ar trebui să rămână pregătită pentru aspiranţi atunci când aceştia sunt pregătiţi, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. 

Ucraina se numără printre ţările care aspiră să adere la Uniunea Europeană şi NATO.

La rândul său, preşedintele Zelenski a informat pe Twitter despre convorbirea cu secretarul de stat american Blinken, cu care a convenit să continue „acţiuni comune şi concertate”. „Am convenit să continuăm acţiuni comune şi concertate. Suntem recunoscători partenerilor şi aliaţilor strategici ai SUA pentru sprijinul continuu pentru suveranitatea şi integritatea noastră teritorială. Nimic despre Ucraina fără Ucraina”, a scris Zelenski.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 235


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți