Politică
Redactor: Mariana Struț
03 martie 2021

În regiunea Cernăuți ar putea fi creată o zonă economică liberă

În regiunea Cernăuți ar putea fi creată o zonă economică liberă
03 martie 2021

În regiunea Cernăuți ar putea fi creată o zonă economică liberă

Consiliul regional Cernăuți propune introducerea de avantaje fiscale pentru investitorii care vor să lucreze în regiune. Aceasta ar determina creșterea numărului de locuri de muncă și a veniturilor la bugetele locale.

Despre aceasta a declarat în direct la radioul ucrainean: Radio Bucovina, deputatul Consiliului regional, Oleksii Grușko, potrivit UA Bucovina.

Potrivit lui, regiunea Cernăuți este situată pe ultimul loc după nivelul Produsului intern brut pe cap de locuitor. De asemenea, este nevoie de o sumă mare de bani pentru implementarea strategiei de dezvoltare a regiunii.

Deputații Consiliului regional propun ca beneficiile fiscale să nu se aplice în regiune. Potrivit lui Hrushko, nu mai mult de jumătate din teritorii vor fi implicate în acest scop. În prezent, sunt alese teritorii care ar fi atractive pentru desfășurarea activității investitorilor. „Locuri în care este nevoie doar de un imbolt pentru a atrage investitorii”, spune Hrushko. 

Deputații Consiliului regional propun să se ofere beneficii fiscale, adică reducerea impozitelor care trebuiesc achitate în fondul bugetului de stat. Cu toate acestea, lista beneficiilor este încă în curs de dezvoltare. În paralel, Administrația regională de stat lucrează la versiunea sa a zonei economice libere. Ei propun să scutească investitorii de impozitul pe venit timp de trei ani dacă vor atrage 1 milion de dolari în zonă. Dacă vor aduce cinci milioane – urmează să fie scutiți de plata acestui impozit timp de 5 ani. De asemenea, vor fi oferite beneficii fiscale. Despre acesta a declarat  Natalia Railyan, consiliera șefului Administrației regionale de stat.

Potrivit economistului i Serhiy Fursa, există riscuri de corupție în beneficierile care vor fi introduse. Autoritățile locale vor selecta proiecte de investiții, iar investitorii „sunt întotdeauna interesați să plătească mai puțin”, spune Fursa.

În opinia sa, beneficiile nu vor rezolva problema investițiilor pentru regiune, deoarece investitorii străini nu își desfășoară activitatea în Ucraina nu din cauza impozitelor mari, ci pentru că nu au încredere în instanțele și agențiile de aplicare a legii. În consecință, nu sunt siguri de securitatea afacerii.

De asemenea, din cauza înlesnirilor oferite de deputați și Administrația regională de stat, bugetul de stat va pierde mijloace bănești esențiale. În special, din motivul acordării beneficiilor vamale.

Pentru introducerea unei zone economice libere în regiunea Cernăuți este nevoie de aprobarea Parlamentului Ucrainei. Potrivit lui Oleksii Hrushko, deputat al Consiliului regional, grupul de lucru elaborează un prim proiect de lege care va fi înregistrat în Rada Supremă de către unul dintre deputații majoritari ai regiunii.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 460


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți