Politică
Redactor: Marin Gherman
20 mai 2020

În Ucraina a fost reținut hackerul Sanix, autorul „celui mai mare furt de date”

În Ucraina a fost reținut hackerul Sanix, autorul „celui mai mare furt de date”

Cel mai mare hacker din istoria furtului de date personale a fost arestat. 773 de milioane de adrese de e-mail și 21 de milioane de parole erau comercializate de acesta.

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reținut un hacker cunoscut sub numele de Sanix – potrivit unui comunicat al instituţiei ucrainene. Ofiţerii SBU precizează că, la începutul anului 2019, persoana respectivă anunţa pe un forum vânzarea unei baze de date conţinând 773 de milioane de adrese de e-mail și 21 de milioane de parole.

Potrivit www.korrespondent.net și Evenimentul Zilei, în ianuarie 2019, hackerul Sanix a atras atenţia mass-media străine, cum ar fi The Guardian, Forbes, Newsweek sau Italia 1, deoarece baza de date pe care acesta o scosese la vânzare era „cea mai mare bază de date furată vreodată”. Experții au descoperit că baza de date de 87 GB scoasă la vânzare de hackerul respectiv nu reprezenta decât o mică parte din cantitatea totală de date pe care le deținea.

Volumul total este de aproape 1 TB şi include date cu caracter personal (inclusiv date financiare) ale unor rezidenți din state UE și din America de Nord. Serviciul ucrainean de Securitate a primit informații conform cărora hackerul Sanix este, probabil, un locuitor al regiunii Ivano-Frankivsk, din vestul Ucrainei. Ofiţerii ucraineni au efectuat percheziții la domiciliul bărbatului şi au confiscat echipamentele informatice conţinând 2 TB de informații furate, telefoane cu dovezi despre activități ilegale și bani în numerar obţinuţi din operațiuni ilegale. Este vorba despre aproape 190.000 de hrivne (circa 6.500 de dolari) și peste 5.000 de dolari.

Hackerul ar urma să fie acuzat de interferențe neautorizate în funcționarea calculatoarelor și vânzarea sau distribuirea de informații cu acces limitat.

Agenția BucPress reamintește că în regiunea Cernăuți, doi frați au fost reținuți pentru atacuri informatice în conturile a peste 1,5 milioane de utilizatori din diferite țări și pentru vânzarea de date  pe forumurile închise.

Tinerii  au folosit un program care alegea login-urile și parolele la conturile resurselor populare de pe Internet.

„Fișierele obținute cu informații private au fost vândute de infractori pe forumurile închise ale hackerilor și în sistemele de mesagerie. În plus, fondurile cu sold activ în bani au fost retrase parțial în conturile bancare”, se arată în comunicatul Poliției Cibernetice din Ucraina.

Poliția a găsit 55.000 de dosare care conțin peste 1,5 milioane de conturi, care le-au adus anul trecut hackerilor câștiguri aproximativ de un milion de grivne.

Pârâții au fost declarați suspecți în conformitate cu partea a 2-a a art. 361 - interferențe neautorizate în funcționarea mașinilor electronice, sistemelor automatizate, sistemelor informatice sau rețelelor de telecomunicații. Prin urmare,  pot face până la șase ani de închisoare.

Agenția BucPress  - www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 580


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți