Politică
Redactor: Marin Gherman
01 octombrie 2021

Înrăutățirea accesului românilor din Ucraina la educație în limba maternă va fi inclusă într-un raport APCE

Înrăutățirea accesului românilor din Ucraina la educație în limba maternă va fi inclusă într-un raport APCE
01 octombrie 2021

Înrăutățirea accesului românilor din Ucraina la educație în limba maternă va fi inclusă într-un raport APCE

Problema îngrădirii dreptului minorităților naționale la învățământ în limba maternă în Ucraina va fi inclusă într-o rezoluție a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.  

Prezent la lucrările celei de-a patra părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg și online, 27-30 septembrie 2021), senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, salută decizia Biroului Adunării de a susține moțiunea pentru rezoluție pe care a inițiat-o pe tema înrăutățirii accesului minorităților naționale din Ucraina la educație în limba maternă: necesitatea implementării Rezoluției APCE 2189 (2017) prin repartizarea la comisia parlamentară competentă, în vederea elaborării unui raport, cu rezoluție și recomandare.

În urma sesizării Biroului, Comisia APCE pentru egalitate și nediscriminare a desemnat deja un raportor pe această temă, care va semnala situațiile de înrăutățire a accesului minorităților naționale, inclusiv a etnicilor români din Ucraina, la educație în limba maternă, precum și modalitățile de acțiune în vederea remedierii acestor încălcări flagrante ale drepturilor lingvistice ale persoanelor aparținând minorităților naționale.

Moțiunea pentru rezoluție, inițiată de senatorul Corlățean, a beneficiat de sprijinul unor membri ai Delegației Parlamentului României la APCE, precum și de suportul unor membri ai Adunării din Elveția, Franța, Germania, Olanda, Italia, Spania, Letonia, Ungaria, Serbia, Albania și San Marino aparținând tuturor celor cinci grupuri politice ale APCE.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1087


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți