Politică
Redactor: Marin Gherman
02 septembrie 2021

Întrevedere Zelenski – Biden. SUA promit Ucrainei asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari

Întrevedere Zelenski – Biden. SUA promit Ucrainei asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari
02 septembrie 2021

Întrevedere Zelenski – Biden. SUA promit Ucrainei asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari

Statele Unite au promis Kievului ajutor militar suplimentar în conflictul cu separatiştii proruşi şi şi-au exprimat „angajamentul ferm”' faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

În urma întrevederii dintre preşedintele american Joe Biden şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, Casa Albă a anunţat un nou pachet de asistenţă pentru securitate în valoare de 60 de milioane de dolari pentru Ucraina, potrivit Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

Pachetul va include sisteme anti-blindaj Javelin şi alte capacităţi militare defensive letale şi neletale pentru a-i permite Ucrainei „să se apere mai eficient împotriva agresiunii ruse”, indică o declaraţie comună dată publicităţii după întrevedere.

„Statele Unite sunt alături de Ucraina şi vor continua să lucreze pentru a trage la răspundere Rusia pentru agresiunea sa. Sprijinul Americii pentru suveranitatea şi integritatea teritoriale ale Ucrainei este de neclintit”, menţionează documentul citat.

Forţele proguvernamentale ucrainene luptă din 2014 împotriva rebelilor, susţinuţi de Moscova, din regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, de-a lungul frontierei cu Rusia, conflict soldat până acum cu peste 13.000 de morţi, conform datelor ONU.

SUA şi Ucraina au mai afirmat că se vor opune în continuare proiectului Nord Stream 2, pe care îl consideră „o ameninţare pentru securitatea energetică europeană”. SUA intenţionează să-şi continue eforturile „pentru a menţine rolul de tranzit al Ucrainei şi securitatea livrărilor în timpul acestei perioade de tranziţie energetică şi pentru a împiedica utilizarea energiei ca armă geopolitică de către Kremlin”.

Kievul se teme că va pierde sume considerabile provenite din taxele de tranzit în cazul în care Rusia va transporta gaz direct către Germania, ocolind Ucraina, după ce construirea conductei Nord Stream 2 va fi încheiată.

După întâlnirea de la Casa Albă, şeful statului ucrainean a declarat că nu a discutat cu Joe Biden despre un calendar al aderării Ucrainei la NATO. „Simt că preşedintele personal - şi nu doar simt, am auzit acest lucru - sprijină Ucraina cu privire la acordarea statutului de membru al NATO”, a spus preşedintele ucrainean.

În luna iunie, Zelenski declarase că doreşte un „da” sau „nu” clar din partea preşedintelui Joe Biden cu privire la acordarea planului de acţiune în vederea aderării Ucrainei la NATO.

Ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice consideră că Ucraina trebuie să adopte mai multe reforme politice înainte ca ţara să fie invitată să adere la această organizaţie. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jennifer Psaki, a subliniat că Ucraina trebuie să-şi modernizeze sectorul apărării şi să promoveze reforme privind statul de drept în scopul îndeplinirii standardelor pentru aderare la NATO.

Întâlnirea preşedinţilor Biden şi Zelenski a fost prima a celor doi lideri după ce actualul lider de la Casa Albă şi-a început mandatul, în luna ianuarie, notează Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 492


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți