Politică
Redactor: Marin Gherman
21 mai 2020

Investigaţii în Ucraina privind înalta trădare şi abuz de putere după apariţia unei presupuse convorbiri Biden-Poroşenko

Investigaţii în Ucraina privind înalta trădare şi abuz de putere după apariţia unei presupuse convorbiri Biden-Poroşenko

Procuratura ucraineană a deschis miercuri un dosar penal pentru presupuse fapte de înaltă trădare şi abuz de putere după publicarea unei înregistrări ce pare a fi o discuţie între fostul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko şi fostul vicepreşedinte american Joe Biden, în care acesta din urmă abordează demiterea procurorului ucrainean care investiga un dosar în care fiul lui Biden era suspectat de fapte de corupţie, relatează agenţia Interfax-Ucraina, citată de EFE și Agerpres.

Acest caz se află la originea recent eşuatei încercări de suspendare şi punere sub acuzare (impeachment) a preşedintelui republican american Donald Trump, acuzat de democraţi că a exercitat presiuni asupra actualului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski de a redeschide dosarul de corupţie în care era implicat fiul celui care cel mai probabil îi va fi contracandidat la următorul scrutin prezidenţial american.

Înregistrarea a fost prezentată marţi la o conferinţă de presă la Kiev de către deputatul ucrainean Andrei Derkach, un cunoscut al lui Rudy Giuliani, avocatul personal al lui Trump. Conţinutul discuţiei nu este nou, fiind deja dezvăluit anul trecut în timpul procesului de impeachment împotriva lui Trump.

Conversaţia, a cărei autenticitate încă nu a fost confirmată şi care ar data din 2015-2016, sugerează cum Joe Biden a abordat cu Poroşenko subiectul demiterii procurorului general Viktor Şokin, care investiga un dosar de corupţie legat de compania ucraineană Burisma, o societate din sectorul gazelor naturale şi în care Hunter Biden era membru al Consiliului de Administraţie. Argumentul invocat de Biden era tocmai rezultatele slabe ale Ucrainei în combaterea fenomenului corupţiei. Demisia lui Şokin survine în februarie 2016.

Preşedintele Volodimir Zelenski a confirmat miercuri la o conferinţă de presă că a fost deschis un ''dosar penal'' la cererea lui Derkach şi s-a declarat favorabil investigării informaţiilor de către agenţiile ucrainene de securitate. Mai mult, partidul său, Servitorul Poporului, a anunţat că doreşte constituirea unei comisii parlamentare pentru investigarea acestui caz.

Conform afirmaţiilor lui Derkach, ''(Joe) Biden a zburat la Kiev pentru a face presiuni asupra lui Petro (Poroşenko) împotriva lui Şokin. Biden avea un argument greu în buzunar (...), un miliard de dolari garanţii pentru un împrumut''.

După apariţia respectivei înregistrări Poroşenko a postat pe Facebook un mesaj în care afirmă că aceasta este falsă şi pune pe seama Rusiei această ''provocare'' despre care spune că este menită să submineze relaţiile dintre Ucraina şi SUA.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 488


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți