Politică
Redactor: Mirela Amarie
08 ianuarie 2021

Irakul a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump

Irakul a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump
08 ianuarie 2021

Irakul a emis un mandat de arestare pentru Donald Trump

Tribunalul din Bagdad a emis un mandat de arestare pentru președintele american Donald Trump, care este suspectat de organizarea asasinării generalului iranian Qasem Soleimani  în ianuarie 2020, relatează Associated Press.

Decizia instanței se bazează pe ancheta, care a stabilit că comandantul corpului de gardă revoluționară islamică Qasem Soleimani și șeful poliției șiite Abu Mahdi al-Muhandis au fost uciși în apropierea aeroportului din Bagdad cu ajutorul unei drone americane. Mandatul prevede că a fost un caz de crimă premeditată, iar legea irakiană prevede în cazul dat pedeapsa cu moartea.

Cu toate acestea, instanța a indicat că ancheta, care a fost lansată la cererea rudelor lui al-Muhandis, nu este încheiată.

Ordinul de atac a fost dat de președintele Donald Trump, care a remarcat ulterior că a eliminat „doi pentru prețul unuia”. ONU a numit această operațiune specială ilegală.

În Iran, un mandat pentru arestarea lui Trump a fost emis încă din iunie 2020, însă Interpolul nu a respectat cererea Teheranului de a emite un mandat de arestare pe numele președintelui american.

Un tribunal din Bagdad a decis că Trump ar trebui urmărit penal pentru crimă premeditată, relatează France 24.

Curtea a menționat că ancheta preliminară asupra morții lui Suleiman a fost finalizată, dar anchetatorii continuau să caute alți făptași.

Vă  reamintim că, Iranul a comparat asasinarea lui Suleiman cu o declarație de război și a promis represalii. Drept urmare, în noaptea de 8 ianuarie 2020, Teheran a lansat o rachetă asupra țintelor din Irak folosite de armata SUA - baza Ain al-Assad și aeroportul din Erbil.

De asemenea, explozia de pe aeroportul din Bagdad a exacerbat relațiile dintre Statele Unite și Irak. Politicienii șiiți au cerut ca autoritățile să retragă contingentul american din țară.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 596


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți