Politică
07 septembrie 2017

Kiev: Deputatul Grigore Timiș, în apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Kiev: Deputatul Grigore Timiș, în apărarea drepturilor românilor din Ucraina

Parlamentarul ucrainean de etnie română Grigore Timiș, citat de TOCpress, a comentat situația legată de noua Lege a Educa'iei din Ucraina, adoptată, marți, 5 septembrie 2017 de Rada Supremă de la Kiev, susținând că, deși inițiativa legislativă este foarte importantă și menită să conducă la o reformă reală a învățământului, articolul referitor la componenta lingvistică a fost modificat în grabă, umbrind tot conținutul pozitiv al Legii Educației.

“Este regretabil faptul că nu am găsit colegi care să gândească la fel în ceea ce privește susținerea drepturilor constituționale ale minorităților naționale din Ucraina de a beneficia de educație în limba maternă. Acest drept este strict reglementat prin lege, la Articolul 53 din Constituția Ucrainei, iar noi, de asemenea, trebuie să respectăm dreptul internațional (Carta europeană a limbilor minoritare, Convenția-cadru privind protecția minorităților naționale). Sunt convins că marea familie de 46 de milioane de ucraineni va manifesta susținere față de cei 400.000 de cetățeni ai Ucrainei care sunt etnici români-moldoveni în ceea ce privește dreptul lor legal de a beneficia de educație în limba lor maternă. Sper că președintele Ucrainei va retrimite legea în Parlament spre reexaminare” – se arată în mesajul lui Grigore Timiș, postat pe o rețea de socializare.

Între timp, românii din regiunea Cernăuţi şi maghiarii din Transcarpatia au solicitat preşedintelui Ucrainei să blocheze prin veto noua lege a învăţământului.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1292
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți