Politică
Redactor: Marin Gherman
30 iunie 2021

La Bălți s-a desfășurat forumul internațional „Republica Moldova și Ucraina – pe făgașul european”

La Bălți s-a desfășurat forumul internațional „Republica Moldova și Ucraina – pe făgașul european”
30 iunie 2021

La Bălți s-a desfășurat forumul internațional „Republica Moldova și Ucraina – pe făgașul european”

În orașul Bălți, din inițiativa Centrului Narațiunilor Politice ale Democrației, Centrului Cooperării Regionale „Dialog”, ONG „Institutul Basarabiei” din regiunea Cernăuți, Uniunii Ucrainenilor din Moldova „Zapovit-Moștenire”, Universității Naționale „Iuri Fedkovici ”, Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, în parteneriat cu Asociația națională a comunelor din Ucraina, Congresului autorităților locale din Moldova, Consiliului Regional Cernăuți, a avut loc forumul internațional „Republica Moldova și Ucraina – pe făgașul european”

Înalta reprezentare politică la acest eveniment a avut loc datorită participării deputatului poporului din Ucraina, Gheorghe Mazurașu, deputatului Parlamentului Republicii Moldova, Alexandru Usatîi, consilierilor locali din Cernăuți și Bălți, fiind vorba în special de adjunctul președintelui Consiliului Regional Cernăuți, Mihailo Pavliuk, reprezentanții Consulatului Ucrainei la Bălți, președintele Uniunii Ucrainenilor din Moldova „Zapovit-Moștenire”, Vasile Panciuc.

Forumul a dezbătut o serie de teme actuale în cadrul următoarelor secțiuni:

- perspectivele cooperării transfrontaliere ucrainene-moldovenești în contextul dezvoltării euroregiunilor;

- modernizarea modelelor de autoguvernare locală;

- educație și cultură - dezvoltarea învățământului universitar din Ucraina și Moldova, accesul minorității ucrainene din R.Moldova la studii în limba ucraineană;

- potențialul diasporei în relațiile bilaterale.

Dimensiunea practică a Forumului a fost reînnoirea memorandumului de cooperare între Asociația națională a comunelor din Ucraina și Congresul autorităților locale din Republica Moldova și lansarea cooperării între asociațiile de păstori din Ucraina și Moldova. Un acord de cooperare a fost semnat de Centrul Narațiunilor Politice ale Democrației și Uniunea Ucrainenilor din R.Moldova „Zapovit-Moștenire”, care a primit și unele donații.

„Forumul a demonstrat încă o dată în mod clar starea și perspectivele de îmbunătățire a dialogul și cooperării dintre ucraineni și moldoveni la diferite niveluri, pentru o apropiere către o nouă casă comună a Europei. Vom fi mai puternici împreună!”, potrivit unui comunicat de presă, remis BucPress.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu


Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 518


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți