Politică
03 septembrie 2015

La Cernăuţi rămân tot mai puţine şcoli româneşti

La Cernăuţi rămân tot mai puţine şcoli româneşti

Şcoala cu 4 copii din Herghiligenii Herţei a fost închisă în prima zi a noului an de învăţământ. La doar câţiva kilometri de centrul raional Herţa până mai ieri funcţiona şcoala primară cu limba română de predare din cătunul Herghiligeni, comuna Târnauca.  Uneori pare incredibil, însă, şcoala cu patru copii şi-a suspendat activitatea începând cu data de 1 septembrie 2015, când părinţii au luat ultimii copii din şcoală şi i-au trimis la o altă instituţie de învăţământ din satul Târnauca.  Astfel, satul a pierdut o şcoală, cu vechi şi frumoase tradiţii româneşti, iar comunitatea românească din regiunea Cernăuţi a pierdut şi ea încă o şcoală din puţinele care mai activează. 

Din discuţia avută cu domnul Ion Pantea, primarul comunei Târnauca, domnia sa a ţinut să declare pentru săptămânalul „Libertatea Cuvântului” şi portalul de ştiri "BucPress": „Şcoala primară din cătunul Herghiligeni nu a fost închisă, ci doar suspendată activitatea acesteia pentru anul de învăţământ 2015-2016. Cei patru copii rămaşi în şcoală au fost trimişi în alte şcoli la alegerea părinţilor, iar cadrele didactice îşi continuă activitatea pedagogică la alte instituţii de învăţământ şi preşcolare din comuna Târnauca. La anul viitor vom avea şapte copii în clasa întâi şi sperăm că vom reuşi să redeschidem din nou şcoala primară din Herghiligeni. Am încercat să soluţionăm împreună cu secţia raională de învăţământ această problemă şi să salvăm şcoala, dar n-am reuşit. Însă sperăm că peste un an această instituţie primară de învăţământ să-şi reea activitatea”, a remarcat domnul Ion Pantea.

Experienţele din anii trecuţi ne arată un tablou destul de sumbru. E foarte uşor să suspendezi activitatea unei şcoli şi este enorm de greu să pui pe picioare din nou activitatea acesteea. Totul depinde de oamenii locului, de felul cât de uniţi vor fi aceştia şi cât de mult vor da dovadă de interes ca în satul lor să nu stea lacătul pe  uşa şcolii româneşti de cândva în care au învăţat părinţii noştri.

În asemenea situaţii românii din regiunea noastră nu pot fi liniştiţi de ceea ce se întâmplă. La o ultimă întâlnire cu viceguvernatorul regiunii Cernăuţi Volodymyr Kulyş şi senatorii statului român, aflaţi într-o vizită de lucru în ţinutul nostru, reprezentanţii comunităţii româneşti s-au arătat a fi nemulţumită de faptul că în anii de independenţă a statului ucrainean numai în regiunea Cernăuţi au fost închise aproape 30 de şcoli cu limba română de predare. La fel este strigător la cer faptul că noul an de învăţământ este unul neobişnuit pentru elevii din clasele a patra şi a şaptea, întrucât Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei din Ucraina n-a reuşit să tipărească manualele de limbă şi literatură română pentru clasele respective. Astfel, această indiferenţă a reprezentanţilor ministerului respectiv, va crea incomodităţi copiilor români pe tot parcursul anului de învăţământ.

În situaţia creată la Herghiligeni, comuna Târnauca şi în satul Lunca, raionul Herţa,  comunitatea locală urmează să-şi spună cuvântul. Potrivit afirmaţiilor făcute de domnul viceguvernator, Volodymyr Kuliş, nici o şcoală nu poate fi închisă dacă comunitatea locală se împotriveşte unor astfel de decizii. Să sperăm că locuitorii satelor Lunca şi Târnauca nu se vor lăsa atât de uşor amăgiţi ca să li se închidă şcoala în sat. "Astăzi vor rămâne fără şcoală, mâine vor insista să li se închidă biserica, iar poimâine aceşti oameni vor putea vorbi în limba română doar pe ascuns", afirma unii lideri ai comunităţii româneşti din regiunea Cernăuţi la întâlnirea cu senatorii români şi reprezentanţii administraţiei regionale de stat Cernăuţi.

Vitalie ZÂGREA, BucPress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1356
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți