Politică
Redactor: Marin Gherman
27 aprilie 2021

La Cernăuți se desfășoară forumul autoguvernării locale

La Cernăuți se desfășoară forumul autoguvernării locale
27 aprilie 2021

La Cernăuți se desfășoară forumul autoguvernării locale

În perioada 27-28 aprilie a.c. la Cernăuți se desfășoară în regim online cea de a doua ediție a Forumului autoguvernării locale, potrivit Agenției BucPress.

Evenimentul este organizat de Centrul regional Cernăuți de perfecționare și formare a funcționarilor publici, în parteneriat cu Agenția de dezvoltare a comunelor din Bucovina. Discuțiile din cadrul forumului au loc în cadrul a doua secțiuni: Administrarea proprietății comunale și prestarea de servicii la nivelul comunei și Piața funciară din Ucraina: probleme și perspective.

La forum participă primari ai comunelor din regiunea Cernăuți, reprezentanți ai autorităților regionale, specialiști în domeniul administrării publice, cercetători, politologi, jurnaliști. Evenimentul are loc în contextul desfășurării în Ucraina a reformei descentralizării.

Agenția BucPress menționează că descentralizarea din Ucraina, ca reformă, a inclus mai multe etape. Mai întâi, în anii 2016-2019, au avut loc comasări de sate și orașe în baza principiului de unire benevolă, apoi soarta localităților care au rămas în afara acestui proces s-a decis la ședințele Cabinetul de Miniștri, după consultări cu Administrațiile Regionale de Stat (care reprezintă Guvernul în regiuni), dar și cu parlamentarii din circumscripțiile uninominale. Comasarea localităților a avut loc din necesitatea de a reduce cheltuielile administrative și a optimiza serviciile publice. În linii mari, reforma avea ca scop să aplice la maximum principiul subsidiarității, ceea ce înseamnă cât mai puține împuterniciri în centrele raionale / regionale și cât mai multe în comune (după modelul UE). Logica fostului Guvern condus de Volodimir Groisman (din perioada președintelui Petro Poroșenko) era de a elimina formulele administrative rămase din perioada regimului comunist și din anii 90: desființarea Administrațiilor Raionale și a Consiliilor Raionale, debirocratizarea și reformarea Administrațiilor din regiuni prin apariția institutului de prefecți, care doar vor monitoriza activitatea organelor autoguvernării locale și vor dialoga cu Guvernul. Reforma continuă și în momentul de față și are o serie de efecte pozitive în mai multe regiuni, existând, totuși și unele probleme.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 456


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți