Politică
05 decembrie 2019

Legea ucraineană a Educației: Budapesta va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO

Legea ucraineană a Educației: Budapesta va bloca în continuare aderarea Ucrainei la NATO

Budapesta va înceta să blocheze aderarea Ucrainei la NATO doar după ce drepturile etnicilor maghiari din Transcarpatia sunt restabilite la nivelul existent înaintea adoptării legii ucrainene a educaţiei, prin care s-a redus accesul minorităţilor la învăţământ în limba maternă, a declarat miercuri, la Londra, ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, citat de MTI şi Reuters.

Szijjarto a spus că ţara sa este interesată ca Ucraina sa fie o ţară stabilă, democratică şi sigură. ''Cu cât Ucraina este mai puternică şi mai stabilă, cu atât situaţia etnicilor maghiari din Transcarpatia este mai bună'', a subliniat şeful diplomaţiei ungare, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, drepturile etnicilor maghiari au fost ''încălcate grav'' în mandatul precedentului preşedinte al Ucrainei (Petro Poroşenko), iar presiunea asupra lor a continuat să sporească recent ''într-o manieră disimulată, cu ajutorul poliţiei secrete ucrainene''.

La finalul lunii octombrie, Peter Szijjarto anunţa că Budapesta s-a opus adoptării unei declaraţii comune a ambasadorilor statelor membre ale NATO cu privire la Ucraina întrucât documentul nu obliga această ţară să reintroducă drepturile de care fusese privată minoritatea maghiară. Szijjarto a explicat că ţara sa nu este pregătită să sacrifice interesele unui număr de 150.000 de etnici maghiari din vestul Ucrainei de dragul unor considerente geopolitice.

Relaţiile dintre Budapesta şi Kiev s-au tensionat mai ales în ultimii doi ani, după ce parlamentul ucrainean a adoptat o nouă lege a educaţiei, scrie Agerpres.

Votată la începutul lunii septembrie 2017 şi promulgată de preşedintele de la acea vreme, Petro Poroşenko, noua lege a introdus sistemul de 12 clase în Ucraina şi extinderea utilizării limbii ucrainene în sfera educaţiei. Conform actului normativ, studiul în învăţământul secundar şi superior în Ucraina se face în limba de stat (ucraineană), iar educaţia în limbile minorităţilor este disponibilă în grădiniţe şi şcoli primare.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 562

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți