Politică
29 noiembrie 2017

Literatura artistică confiscată din şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi a fost returnată...

Literatura artistică confiscată din şcolile româneşti din regiunea Cernăuţi a fost returnată...

 În această toamnă la şcolile de cultură generală din satele Nesvoia, Bălcăuţi şi Stălineşti, raionul Noua Suliţă, regiunea Cernăuţi au fost deschise 3 Centre româneşti de informare, dotate cu calculatoare, imprimante, mobilier, dar şi cu literatură artistică.

Fiecare instituţie de învăţământ a primit din partea Ligii Tineretului Român „Junimea” în afară de tehnica menţionată şi câte o sută de cărţi, literatură artistică în limba română, literatură adunată cu greu de către copiii şi intelectualitatea românească din municipiul Slobozia, judeţul Ialomiţa.  Până la urmă aceste centre au trezit unele suspiciuni şi în ziua următoare organele speciale au şi împânzit holurile celor trei şcoli, în timp ce directorii instituţiilor respective au fost chemaţi de urgenţă cu literatura artistică primită în dar la Departamentul de Învăţământ din centrul raional Noua Suliţă, informează BucPress.

Timp de aproape două luni literatura artistică donată de fraţii români şi confiscată de autorităţile ucrainene a fost minuţios verificată. Prin „lupa orbului” au trecut poveştile lui Creangă şi creaţiile celorlalţi clasici români, romanele şi volumele de poezie donate, pentru ca într-un final cărţile confiscate să fie returnate. A fost scoasă din lista cărţilor donate care au primit accept pozitiv din partea organelor respective, revista „Glasul Bucovinei”, care chipurile conţine informaţii ce n-ar trebui să fie cunsocute de elevii din şcolile cu limba română de predare din regiunea Cernăuţi.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1223


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți