Politică
18 ianuarie 2021

Locuitorii comunei Mămăliga i-au cerut guvernatorului Osaciuk să contribuie la alipirea celor 8 sate la raionul Cernăuți (VIDEO)

Locuitorii comunei Mămăliga i-au cerut guvernatorului Osaciuk să contribuie la alipirea celor 8 sate la raionul Cernăuți (VIDEO)
18 ianuarie 2021

Locuitorii comunei Mămăliga i-au cerut guvernatorului Osaciuk să contribuie la alipirea celor 8 sate la raionul Cernăuți (VIDEO)

Locuitorii comunei Mămăliga, regiunea Cernăuți sunt nemulțumiți de decizia autorităților centrale de a uni fără voința lor cele 8 localități din cadrul consiliului local în componența  raionului nou format Nistru cu centrul la Chelmenți.

Deși opinia cetățenilor a fost cu totul alta, ei și-au dorit de la bun început ca comuna Mămăliga să fie inclusă în componența raionului Cernăuți, așa cum s-a procedat și cu celelalte comune din fostul raion Noua Suliță, însă, autoritățile centrale n-au ținut cont de dolianțele locuitorilor, ci de decizia parlamentarilor de la Kiev. Acum, însă, oamenii din comuna Mămăliga sunt gata să iasă în stradă, să plece la Kiev pentru a rezolva această problemă.

La 15 ianuarie 2021 consilieri comunei Mămăliga regiunea Cernăuți au pregătit o Adresare către Președintele Ucrainei, Rada Supremă, Cabinetul de Miniștri și către Ministerul pentru dezvoltarea teritoriilor și comunităților,adresare care a fost votată de deputații locali. Ei solicită autorităților de la Kiev să includă comuna Mămăliga în componența raionului Cernăuți. Este singura comună din raionul Chelmenți, unde locuitorii din 7 sate sunt vorbitori de limbă română, celelalte localități din acest raion au o populație majoritar ucraineană. Este o nedreptate și în această situație, afirmă locuitorii comunei. Oamenii vor să-și păstreze limba, cultura, tradițiile strămoșești, însă, fiind într-un mediu străin valorilor lor naționale ei riscă să-și piardă rădăcinile în cel mai scurt timp. 

Astăzi, zeci de locuitori ai comunei Mămăliga au venit la Administrația regională de stat Cernăuți pentru a-i înmâna guvernatorului Serghei Osaciuc această adresare și pentru a-i solicita susținere în rezolvarea problemei respective. Șeful administrației regionale de Stat Cernăuți a promis că va trimite la Kiev adresarea locuitorilor comunei Mămăliga și că îi va susține în acest demers…

Detalii – în reportajul realizat de BucPress TV Cernăuți (corespondent Vitalie Zâgrea)

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Material video
BucPress TV Cernăuți: Locuitorii comunei Mămăliga – nemulțumiți de faptul că au fost alipiți la raionul Nistru. 7 sate românești au fost alipite la un raion ucrainean

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1046


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți