Politică
Redactor: Elvira Chilaru
18 aprilie 2019

Maghiarii din Transcarpatia: „Budapesta apără interesele noastre fără să fie influențată de Moscova”

Maghiarii din Transcarpatia: „Budapesta apără interesele noastre fără să fie influențată de Moscova”

Budapesta apără interesele etnicilor maghiari din Ucraina, fără să fie influențată de Moscova. Despre aceasta se spune în declarația  ONG „Societatea culturii maghiare din Transcarpatia“ și Uniunea Democrată a Maghiarilor din Ucraina. 

Potrivit declarației citate de Mukachevo.net, Moscova nu are nicio influență asupra deciziei Budapestei. Mai jos, redăm  textul integral al declarației:

„Organizațiile maghiare din Transcarpatia resping declarațiile lui Petro  Poroșenko , precum că Ungaria a venit în apărarea drepturilor lingvistice și educaționale ale maghiarilor din Transcarpatia sub influența Moscovei. Contrar celor susținute de președintele Ucrainei, nici Ungaria și  nici maghiarii  din Transcarpatia nu sunt  își doresc ca  tânăra generație care trăiește  în Ucraina să nu însușească  limba ucraineană.

Dimpotrivă, considerăm ca e foarte  important să se cunoască limba de stat și timp  de mai mulți ani la rând  insistăm asupra faptului ca  în școli etnicii maghiari să studieze limba ucraineană conform unei  metodologii  adecvate. Cu toate acestea, asta nici de cum nu înseamnă, că  noi ne-am resemnat  și nu reacționăm  la  restricțiile  în realizarea drepturilor la studierea  și educația în limba maternă. Poziția noastră este confirmată  prin  numeroasele solicitări și adrese, noi am adunat peste 65 de mii de semnături pentru cerința noastră de a proteja și păstra drepturile noastre.

Ne exprimăm regretul, deoarece președintele țării a uitat despre promisiunile sale din preajma alegerilor făcute  maghiarilor din Transcarpatia în 2014 cu privire la  conservarea și extinderea drepturilor noastre la limba  maternă  și educație, dimpotrivă  toată activitatea desfășurată de președinte  confirmă contrariul.

Vom continua să insistăm  asupra implementării integrale a drepturilor constituționale ale minorităților naționale, inclusiv a maghiarilor  din Transcarpatia și ne vom manifesta  pentru respectarea de către statul nostru a angajamentelor internaționale  asumate referitor cu privire la această problemă”, se spune în declarația maghiarilor.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 687

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți