Politică
Redactor: Elvira Chilaru
15 mai 2019

Maghiarii din Transcarpatia îi cer lui Poroșenko să nu semneze legea limbii ucrainene

Maghiarii din Transcarpatia îi  cer lui Poroșenko să nu semneze legea limbii ucrainene

Un demers inițiat de șeful Societății culturii maghiare din Transcarpatia și șeful  Uniunii Democrate Maghiare din Ucraina a fost dat publicității în data de 14 mai curent. În adresarea către Petro Poroșenko se spune că  Legea adoptată de Rada Supremă  este o lege discriminatorie  „care încalcă din temelie  drepturile omului cetățenilor Ucrainei, limitează în mod radical drepturile minorităților naționale din Ucraina”.

Vă propunem atenției dumneavoastră textul demersului:

„Stimate  Petro Alekseievici!

Minoritatea  maghiară este indignată de faptul că  Parlamentul a adoptat Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene drept  limbă de stat“. Această lege prevede exclusiv utilizarea limbii oficiale  în aproape toate sferele  vieții sociale,  inclusiv în procesul de educație, mass-media, în activitățile economice, politice și culturale, și exclude utilizarea oricărei alte limbi în comunicarea publică. Legea nu numai că interzice  utilizarea limbilor minoritare în sfera publică, dar, de asemenea, prevede sancțiuni pentru cei care încalcă regulile lingvistice, ceea ce intră  în contradicție cu Constituția Ucrainei, precum și prevederile numeroaselor angajamente internaționale asumate de guvernul ucrainean.

În opinia noastră, Legea adoptată de Rada Supremă a Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării  limbii  ucrainene drept  limbă de stat“ este discriminatorie, ea  încalcă din temelie drepturile omului, cetățenilor din Ucraina, limitează în mod radical drepturile minorităților naționale din Ucraina în folosirea liberă  a limbilor materne, continuă să sporească  tensiunea atât în politica  internă cât și în cea externă  a statului. Legea contravine, de asemenea, aspirațiilor  Ucrainei de integrare europeană și euro-atlantică.

De aceea vă adresăm Dumneavoastră,  care sunteți  garantul  Constituției Ucrainei, rugămintea - să nu semnați această lege.

Președintele ONG "Societatea culturii maghiare din Transcarpatia", V. Brenzovych.

Șeful Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina, L. Zubanych.”

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 465

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți