Politică
Redactor: Elvira Chilaru
13 octombrie 2019

Maghiarii din Ucraina vor solicita Kievului crearea unui raion „ungar” cu centrul în orașul Beregovo

Maghiarii din Ucraina vor solicita  Kievului crearea unui raion „ungar” cu centrul în orașul Beregovo

Maghiarii transcarpatieni vor face apel la autoritățile centrale pentru a înființarea unui raion cu centrul în orașul Beregovo, care ar include localitățile cu populația de etnie maghiară din regiune. Acest lucru a fost anunțat de vicepreședintele Consiliului Regional Transcarpatia, Joseph Borto, într-un interviu acordat publicației  KiSzo.

Potrivit acestuia, planurile Kievului  de a lăsa din cele 13 raioane  din Transcarpatia doar patru cu centrele în Ujgorod, Mucacevo, Hust și Teaciv  sunt absolut inacceptabile pentru maghiarii locali.

„Acest lucru este absolut inacceptabil pentru unguri. Pe de o parte, avem multe raioane  cu vorbitori de limba maghiară care ar dispărea pur și simplu. Pe de altă parte, pe lângă orașele enumerate mai sus, Beregassas (Beregovo) îndeplinește toate cerințele pentru a deveni un centru raional. În plus, punerea în aplicare a reformei administrative trebuie să țină cont de componența etnică a populației ... Prin urmare, așteptările noastre pot fi fundamentate prin numeroase argumente, așa că intenționăm să ridicăm această problemă la următoarea ședință a Consiliului regional. Vom depune o petiție la Legislativul central prin care se solicităm crearea (în Transcarpatia) a unui al cincilea district centralizat maghiar”, a declarat Joseph Borto.

Subiectul descentralizării și creării unui district separat "maghiar" a fost, de asemenea, discutat recent în cadrul unei conferințe a asociației "Asocierea organelor de autogestiune locală din preajma frontierei din regiunea Transcarpatia" (președinte - Zoltan Babiak), desfășurată în satul Janoshi din raionul Beregovo. La întâlnire au participat aproximativ 40 de președinți și secretari ai consiliilor rurale, deputați ai consiliului regional și alte organizații. În special, s-a afirmat că așezările în care locuiește majoritatea maghiarilor trebuie să fie unite într-o singură comunitate teritorială (comună).

Elvira CHILARU pentru Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 636

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți