Politică
Redactor: Elvira Chilaru
28 martie 2022

Mai întâi retragerea trupelor – apoi un referendum asupra neutralității - Volodimir Zelenski

Mai întâi retragerea trupelor – apoi un referendum asupra neutralității - Volodimir Zelenski
28 martie 2022

Mai întâi retragerea trupelor – apoi un referendum asupra neutralității - Volodimir Zelenski

Un referendum privind statutul neutru al Ucrainei poate fi organizat numai după retragerea trupelor ruse, iar acest lucru este mai rapid decât schimbarea Constituției.

Acest lucru a fost declarat de președintele Volodimir Zelenski într-un interviu acordat presei ruse.

"Garanții de securitate și neutralitate, statutul non-nuclear al statului nostru - suntem gata să mergem la  asta. Acesta este cel mai important punct... Și trebuie să fie un referendum în Ucraina. De ce? Pentru că avem o lege privind referendumurile , am adoptat-o... Iar garanțiile de securitate includ modificări constituționale... Acestea sunt două sesiuni”, a spus Zelenski.

El a menționat că un astfel de pas precum organizarea unui referendum ar fi mai rapid decât modificarea Constituției și doar poporul ar putea decide asupra unui statut neutru și a garanților concreți.

„Referendumul va avea loc în câteva luni, iar modificările la Constituție vor dura cel puțin un an în conformitate cu legislația în vigoare”, a adăugat Zelenski.

Totodată, el a subliniat că organizarea unui  referendum este imposibilă atâta timp cât trupele ruse sunt prezente în Ucraina.

„Nimeni nu va număra niciodată, din punctul de vedere al Convenției, rezultatele unui referendum dacă există trupe sau formațiuni ilegale armate sau formațiuni legitime ale altui stat fără niciun temei legal. Acest lucru este imposibil. Așa s-a întâmplat în Crimeea.  Ce fel de referendum a fost acesta?" a spus președintele.

În opinia sa, trebuie să existe un acord cu președintele Putin pentru retragerea trupelor.

Potrivit lui Zelenski, o întâlnire cu Putin ar trebui să aibă loc „oriunde în lume, cu excepția Belarusului, Rusiei și Ucrainei”.

"Așa că ne-am întâlnit, ne-am înțeles cu el, este suficient - acordul nostru cu el cu semnături, cu sigilii, cu  sânge. Este suficient pentru a începe procesul de retragere a trupelor. Trupele trebuie retrase, garanții vor semna cu toții și atât. Totul va continua să funcționeze. Apoi ratificarea în parlament, un referendum peste  câteva luni, iar apoi modificări la Constituție”, a spus președintele.

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 579


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți