Politică
22 ianuarie 2015

Mai mulţi bucovineni sunt anchetaţi pentru că au refuzat să fie mobilizaţi pe câmpul de luptă

Mai mulţi bucovineni sunt anchetaţi pentru că au refuzat să fie mobilizaţi pe câmpul de luptă

În Ucraina a început un nou val puternic de mobilizare a cetăţenilor din cauza luptelor grele care continuă de mai multe luni în estul Ucrainei şi unde zilnic mor nevinovaţi oameni paşnici şi militarii noştri seceraţi de gloanţele separatiştilor. Ordinele de mobilizare au început deja să sosească în fiecare localitate din regiunea Cernăuţi şi din întreaga Ucraină. Satele au rămas aproape pustii. Bărbaţii au dispărut. Unii s-au refugiat în ţările europene, alţii sunt plecaţi la muncă în Federaţia Rusă, Crimeea, sau în alte regiuni ale Ucrainei. Nici femeile nu pot răsufla uşurat. În caz de necesitate ar putea fi mobilizate şi ele. Conform legislaţiei în vigoare, pot fi mobilizaţi bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 25 şi 60 de ani, dar şi femeile care au specializare militară cu vârsta între 25 şi 50 de ani.

La etapa actuală potrivit săptămânalului „Libertatea Cuvântului”, în regiunea Cernăuţi au fost intentate 22 de dosare penale împotriva persoanelor care au refuzat mobilizarea. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc la Comisariatul militar regional, primul adjunct al procurorului regiunii, Oleksandr Ivaniuk.

„În conformitate cu articolul 338 al Codului Penal „Refuzul de la mobilizare”, în regiunea noastră au fost iniţiate 22 de proceduri penale. În instanţa de judecată au fost direcţionate 10 dosare, restul se află în stadiu de anchetă preliminară. Unii dintre suspecţi sunt daţi în urmărire generală. Articolul 338 presupune pedepse cu închisoarea între 3 şi 5 ani”, a menţionat Oleksandr Ivaniuk.

De asemenea, potrivit spuselor viceprocurorului regiunii, Direcţia regională de Interne investighează la etapa actuală două cazuri legate de protestele împotriva mobilizării din anul trecut când au fost blocate mai multe şosele din regiune.

La rândul său, comisarul regional, Vitali Ciurai, a anunţat că demobilizarea militarilor va începe în luna martie.

“Demobilizarea militarilor care au fost chemaţi sub arme în 2014 se va desfăşura în perioada 18 martie-1 aprilie. În primul rând, vor fi sloboziţi la vatră  cei care au fost mobilizaţi în primul val”, a specificat Vitali Ciurai.

În acelaşi timp, potrivit comisarului, militarilor demobilizaţi li se va propune să semneze un contract şi să rămână în serviciu, pentru că sunt instruiţi şi au experienţa necesară acumulată pe câmpul de luptă. 

BucPress.eu

Foto: BucPress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 2379
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți