Politică
12 februarie 2021

Membri ai comunității românești din Ucraina, în dialog cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale

Membri ai comunității românești din Ucraina, în dialog cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale
12 februarie 2021

Membri ai comunității românești din Ucraina, în dialog cu Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale

În data de 11 februarie a.c. a avut loc o întrevedere online a Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Kairat Abdrakhmanov, cu membri ai comunității românești din Ucraina, fiind discutată situația acestei minorități naționale, informează Agenția BucPress.

La întâlnire au participat, în afară de reprezentanți ai OSCE, Aurica Bojescu, secretar responsabil al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina” și Marin Gherman, președinte al Centrului Media BucPress, membru al comitetului coordonator al Consiliului Național al Românilor din Ucraina.

Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale a fost informat despre problemele cu care se confruntă românii din Ucraina.

Printre subiectele discutate se numără: evoluțiile legate de reforma educației, în special limitarea dreptului la învățământ în limba română, derularea proceselor de descentralizare, noile politici lingvistice din Ucraina și barierele care apar în calea păstrării identității etnice și lingvistice, situația românilor în contextul proceselor electorale, apariția unor neconcordanțe enorme între legile adoptare în ultimii ani și Constituție, necesitatea consultării reale, și nu formale, a minorității românești de către autorități în procesul elaborării politicilor publice. A fost analizată situația românilor din regiunile Cernăuți, Transcarpatia și Odesa.

Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale a precizat că va transmite o serie de recomandări autorităților ucrainene, în special, în timpul elaborării unei noi legi privind minoritățile naționale, care ar avea scopul să soluționeze o serie de probleme ale minorităților naționale. Kairat Abdrakhmanov a precizat că va întreprinde o vizită în Ucraina, și, dacă va permite situația epidemiologică, se va întâlni cu reprezentanții comunității românești.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 975


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți