Politică
04 august 2021

Militantul belarus dispărut cu o zi în urmă în Ucraina a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev

Militantul belarus dispărut cu o zi în urmă în Ucraina a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev
04 august 2021

Militantul belarus dispărut cu o zi în urmă în Ucraina a fost găsit spânzurat într-un parc din Kiev

Directorul unei organizaţii neguvernamentale cu sediul la Kiev, ce acorda ajutor disidenților din Belarus, a fost găsit spânzurat marţi într-un parc din Kiev, transmite Agerpres. Poliţia ucraineană a deschis o anchetă pentru ”crimă cu premeditare”.

Vitali Şişov, cetățean belarus, fusese dat dispărut cu o zi în urmă în Ucraina. El ieşise luni dimineaţă din casă să facă jogging şi nu s-a mai întors.

Organizaţia belarusă de apărare a drepturilor omului Viasna a indicat pe Telegram că, potrivit unuia dintre amicii lui Şişov, acesta din urmă fusese deja urmărit de ”necunoscuţi” în timpul alergărilor sale de dimineaţă.

Organizaţia condusă de Şişov – ”Casa belarusă” din Ucraina – le acordă ajutor cetăţenilor belaruşi şi tuturor celor care au avut de suferit în urma acţiunilor represive ale regimului Aleksandr Lukaşenko, indică Unian. Acest ONG îi ajută să-şi legalizeze şederea în Ucraina, să-şi căute un loc de muncă şi o locuinţă, organizează manifestaţii paşnice în sprijinul eliberării persoanelor arestate în Belarus după mişcarea de contestare din toamna trecută, când opoziţia susţinută de pături largi ale populaţiei a contestat alegerea lui Lukaşenko pentru al şaselea mandat prezidenţial.

Mulţi belaruşi au fugit din ţara lor, adeseori în Ucraina, Polonia şi Lituania, pe fondul represiunii brutale împotriva oricărei disidenţe.

Cazul lui Vitali Şişov intervine la scurt timp după incidentul de la Jocurile olimpice de la Tokyo cu atleta belarusă Kristina Tsimanuskaia, care a spus că a fost constrânsă să se retragă din competiţie şi ameninţată cu repatrierea forţată pentru critici formulate la adresa federaţiei pe reţelele de socializare. Atleta de 24 de ani s-a refugiat la Ambasada Poloniei, unde a obţinut o viză umanitară.

Mişcarea de contestare de după alegerile prezidenţiale din august trecut în Belarus a fost înăbuşită prin arestări în masă, exiluri forţate ale opozanţilor, precum şi prin interzicerea de către regim a numeroase organizaţii neguvernamentale şi media independente.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 539


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți