Politică
29 septembrie 2021

Militarii români şi ucraineni au început exerciţiul Riverine 2021

Militarii români şi ucraineni au început exerciţiul Riverine 2021
29 septembrie 2021

Militarii români şi ucraineni au început exerciţiul Riverine 2021

Peste 600 de militari români şi ucraineni participă, săptămâna aceasta, pe Dunăre, între oraşele Tulcea, România, şi Izmail, Ucraina, la exerciţiul Riverine 2021, condus de Flotila Fluvială "Mihail Kogălniceanu".

Exerciţiul bilateral are drept scop consolidarea cooperării militare dintre cele două ţări în domeniul naval, se desfăşoară de patru ani şi s-a deschis marţi dimineaţa, în Piaţa Tricolorului din municipiul Tulcea, potrivit Agerpres.

"În contextul pan-european, avem interese comune, frontieră comună, lucru care ne îndeamnă către acţiuni comune. Faptul că astăzi începe cea de-a patra ediţie a exerciţiului Riverine este o chestiune promiţătoare. (...) Este nevoie ca ţările noastre, prin forţele participante, să execute misiuni comune în sprijinul protecţiei suveranităţii statale şi a economiei", a declarat presei, la finalul evenimentului oficial, şeful Forţelor Navale din Ucraina, contraamiralul Oleksii Neizhpapa.

La rândul său, şefului Statului Major al Forţelor Navale Române (SMFNR), contraamiralul Mihai Panait, a amintit că, de-a lungul timpului, exerciţiul s-a dezvoltat şi a menţionat noutăţile evenimentului din acest an.

"Pentru prima dată avem plutoane de infanterie marină care execută acţiuni complexe în cadrul scenariului dezvoltat de cele două echipe de planificare şi de menţionat este faptul că şi scafandrii EOD fluviali participă pentru prima dată la acest exerciţiu important", a precizat contraamiralul Mihai Panait.

El a mai spus că principalul câştig al celor două forţe implicate în exerciţiile din ultimii patru ani este stabilirea unor relaţii de încredere pe baza cărora se asigură stabilitatea în regiune.

De asemenea, directorul exerciţiului Riverine 2021, şef de stat major la Comandamentul Flotilei Fluviale, comandorul Marian Râşnoveanu, a menţionat că partea română participă la exerciţiu cu două nave purtătoare de artilerie, două vedete fluviale, un remorcher, un elicopter Puma şi cu o ambarcaţiune a Gărzii de Coastă.

"Conceptul general al exerciţiului este de a planifica şi executa operaţiuni fluviale care includ combaterea navelor de suprafaţă, operaţiuni de dragaj, operaţiuni amfibii, dar şi acţiuni de interogare şi cercetare a unor nave suspecte, remorcaj, precum şi căutarea şi salvarea unor nave şi aeronave din zona de responsabilitate", a declarat, în timpul deschiderii exerciţiului, Marian Râşnoveanu.

Partea ucraineană participă la exerciţiul care se va încheia vineri cu trei nave, dintre care una de logistică, o amfibie, un elicopter şi trei ambarcaţiuni ale Gărzii de Coastă, notează sursa citată.

Potrivit SMFNR, cooperarea dintre flotele militare ale României şi Ucrainei s-a dezvoltat, în ultimii ani, prin desfăşurarea unor exerciţii întrunite în zona Deltei Dunării, pentru a diversifica modalităţile prin care NATO susţine eforturile statelor riverane Mării Negre realizate pentru consolidarea securităţii regionale.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 502


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți