Politică
Redactor: Marin Gherman
18 noiembrie 2020

Ministrul de Externe al României a discutat alături de omologul său ucrainean despre situaţia de securitate din zona Mării Negre

Ministrul de Externe al României a discutat alături de omologul său ucrainean despre situaţia de securitate din zona Mării Negre

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu a participat marţi, 17 noiembrie, la conferinţa internaţională Road to Warsaw Security Forum, organizată în format online.

El a discutat alături de omologul său ucrainean, Dmytro Kuleba, despre situaţia de securitate din zona Mării Negre şi modalităţi de întărire a acesteia (Assuring Security in the Black Sea Region: Solutions to Strengthen It). Panelul a fost moderat de Vera Kobalia, fost ministru al economiei şi dezvoltării durabile în Georgia, în prezent Young Global Leader în cadrul Forumului Economic Mondial.

Bogdan Aurescu a prezentat preocupările României privind zona Mării Negre, arătând că aceasta a fost afectată, de-a lungul timpului, de numeroase provocări, inclusiv militare. A apreciat că această situaţie complexă a cunoscut o deteriorare semnificativă odată cu anexarea ilegală a Crimeei şi declanşarea războiului din estul Ucrainei, care continuă să afecteze securitatea şi integritatea teritorială a acestei ţări, dar şi securitatea regională şi securitatea europeană, în ansamblul său. Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat că militarizarea peninsulei Crimeea şi a bazinului Mării Negre de către Rusia, violenţele din estul Ucrainei, acţiunile ostile direcţionate asupra vaselor şi avioanelor militare din regiunea Mării Negre, utilizarea tacticilor hibride pentru creşterea influenţei şi presiunii împotriva ţărilor Aliate şi partenere din zonă contribuie la crearea unei atmosfere de instabilitate, insecuritate şi tensiune în regiunea Mării Negre.

Şeful diplomaţiei române a subliniat importanţa ca NATO să menţină o atenţie constantă asupra evoluţiilor de securitate din zona Mării Negre. A arătat că, progresiv, Alianţa a crescut tot mai mult nivelul de conştientizare a importanţei Marii Negre pentru securitatea transatlantică, în principal datorită eforturilor României. A evidenţiat demersurile de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în cadrul prezenţei aliate avansate în sudul Flancului Estic în domeniul terestru, maritim şi aerian. Salutând progresele înregistrate până în prezent şi sprijinul acordat de aliaţi, a subliniat că este nevoie ca aceste eforturi să continue prin consolidarea prezenţei şi implementarea tuturor măsurilor decise la nivelul NATO. De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat necesitatea asigurării coerenţei prezenţei aliate pe Flancul Estic, printr-o abordare cuprinzătoare de la nord la sud, ţinând cont de evoluţia permanentă a mediului de securitate în regiune.

Totodată, având în vedere importanţa strategică în creştere a regiunii Mării Negre, ministrul Aurescu a evocat eforturile României în domeniul apărării, cât şi importanţa contribuţiilor din partea celorlalţi Aliaţi, reiterând, în context, interesul crescut al ţării noastre pentru o prezenţă militară aliată sporită în România. A indicat faptul că reuniunea miniştrilor afacerilor externe ai NATO, care se va desfăşura la începutul lunii decembrie 2020, va constitui un bun prilej pentru o dezbatere de substanţă privind securitatea în regiunea Mării Negre şi care se va bucura şi de participarea miniştrilor de externe din Ucraina şi Georgia. A amintit, în acest cadru, discuţia substanţială cu ministrul de externe georgian de astăzi şi a salutat prezenţa în panel a omologului ucrainean.

Astfel, ministrul Bogdan Aurescu a accentuat totodată importanţa acordării unei atenţii adecvate cooperării şi sprijinului pentru partenerii din regiune - Georgia, Ucraina, Republica Moldova - pentru încurajarea proceselor de reformă, consolidarea instituţională, inclusiv în domeniul apărării, precum şi pentru creşterea rezilienţei acestor state faţă de provocările diverse cu care se confruntă.

Oficialul român a apreciat că, în paralel cu aspectele de ordin practic, dialogul politic cu Georgia şi Ucraina reprezintă un instrument deosebit de valoros care trebuie să continue să fie valorificat adecvat pe linie NATO şi UE. În context, a evidenţiat interesul şi sprijinul constant acordat de România consolidării dialogului şi cooperării cu aceşti parteneri, inclusiv pe teme privind asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre, care reprezintă un obiectiv comun al Alianţei şi al celor doi parteneri, notează AGERPRES.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat semnificaţia rezultatelor alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova încheiate cu victoria clară a doamnei Maia Sandu, expresie a maturităţii cetăţenilor Republicii Moldova din ţară şi din diaspora. A subliniat că, prin alegerea lor, cetăţenii R. Moldova au demonstrat un angajament clar faţă de un viitor şi un parcurs democratic şi european cert şi dorinţa fermă de a avea instituţii performante, în serviciul cetăţenilor, care să respecte statul de drept.

Ministrul Bogdan Aurescu a reiterat, cu acest prilej, susţinerea fermă a României pentru efortul de reformă reală, în spirit european, al R. Moldova, în baza Parteneriatului Strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

Panelul Assuring Security in the Black Sea Region: Solutions to Strengthen It poate fi urmărit integral la link-ul: https://www.facebook.com/WarsawForum

Informaţii suplimentare. Conferinţa internaţională Road to Warsaw Security Forum (https://warsawsecurityforum.org/) este organizată de Fundaţia Casimir Pulaski din Polonia şi de German Marshall Fund SUA, în parteneriat cu NATO şi Biroul de securitate naţională al Preşedintelui Poloniei, în pregătirea Forumului de Securitate de la Varşovia, programat pentru primăvara anului 2021.

Evenimentul se desfăşoară în format videoconferinţă, agenda cuprinzând o serie de teme de actualitate pentru securitatea euro-atlantică, precum viitorul Alianţei transatlantice, menţinerea unităţii şi rezilienţei relaţiei transatlantice, autonomia strategică europeană, schimbările climatice şi impactul lor asupra securităţii, securitatea euro-atlantică şi regională.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 185


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți