Politică
Redactor: Svetlana Pantea
08 februarie 2022

Ministrul ucrainean de externe: Nu vom face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei

Ministrul ucrainean de externe: Nu vom face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei
08 februarie 2022

Ministrul ucrainean de externe: Nu vom face niciun fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei

Dmitro Kuleba, ministrul de Externe de la Kiev, a declarat luni că nu vor exista nici un fel de concesii în problema integrităţii teritoriale a Ucrainei şi nici un fel de dialog direct cu liderii separatişti din Doneţk şi Lugansk. El a precizat că acestea sunt doar două dintre „liniile roşii” ale Kievului privind soluţionarea conflictului din Donbas.

 

„Unele dintre aceste “linii roşii”, despre care pot să comentez în mod public, sunt: nici un fel de concesii în ceea ce priveşte integritatea teritorială a Ucrainei, ceea ce înseamnă că Donbasul şi Crimeea fac parte din Ucraina, şi nici un dialog direct cu aşa-numitele republici populare Lugansk şi Doneţk”, a subliniat ministrul ucrainean de externe într-o conferinţă de presă la Kiev, scrie Agerpres, preluând agenţia de presă ucraineană Ukrinform.

Nu există o astfel de prevedere în Acordurile de la Minsk, a menţionat Kuleba în conferinţa de presă comună cu şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a efectuat luni o nouă vizită la Kiev, a doua în mai puţin de o lună, în contextul eforturilor diplomatice internaţionale pentru dezamorsarea crizei de la frontiera dintre Rusia şi Ucraina.

Este doar în interesul Rusiei acest dialog direct între Kiev şi separatişti, asupra căruia insistă Moscova, a subliniat Dmitro Kuleba. În acest fel, Kremlinul încearcă să se debaraseze de statutul de participant nemijlocit la conflictul din estul Ucrainei şi să devină mediator între taberele beligerante, a afirmat el, evocând faptul că Moscova susţine constant că nu este implicată în niciun fel în războiul din Donbas.

A treia „linie roşie”, a indicat Kuleba, este că „poporul ucrainean va fi întotdeauna sursa deciziilor cu privire la politica externă a statului şi nimeni nu ne poate impune unde trebuie să ne mişcăm în politica externă şi ce ar trebui să facem”.

La 4 aprilie, ministrul ucrainean de externe declarase că autorităţile de la Kiev nu pot aplica Acordurile de la Minsk în condiţiile impuse de Rusia, care cere un dialog direct între Kiev şi autoproclamatele „republici” Lugansk şi Doneţk.

El nu a negat că Acordurile de la Minsk stau la baza soluţionării conflictului din Donbas, dar „interpretarea lor rusă” nu corespunde „intereselor Ucrainei”, a subliniat Kuleba.

Agenţia BucPress  - www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 196


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți