Politică
Redactor: Marin Gherman
14 iunie 2021

NATO reiterează decizia adoptată la Summitul de la București din 2008 – Ucraina ar putea obține un Plan de acțiune pentru aderare

NATO reiterează decizia adoptată la Summitul de la București din 2008 – Ucraina ar putea obține un Plan de acțiune pentru aderare
14 iunie 2021

NATO reiterează decizia adoptată la Summitul de la București din 2008 – Ucraina ar putea obține un Plan de acțiune pentru aderare

Reiterăm decizia adoptată la Summitul de la București din 2008 conform căreia Ucraina va deveni membru al Alianței, iar Planul de acțiune pentru aderare (MAP) este parte integrantă a acestui proces, potrivit unui comunicat al Summitului NATO de la Bruxelles din 14 iunie curent.  

„Reiterăm decizia adoptată la Summitul de la București din 2008 conform căreia Ucraina va deveni membru al Alianței, iar Planul de acțiune pentru aderare (MAP) este parte integrantă a acestui proces; reafirmăm toate elementele acelei decizii, precum și deciziile ulterioare, inclusiv faptul că fiecare partener va fi judecat după propriile sale merite. Suntem fermi în sprijinul nostru pentru dreptul Ucrainei de a decide propriul viitor și cursul politicii sale externe, fără interferențe din afară. Programele naționale anuale din cadrul Comisiei NATO-Ucraina rămân mecanismul prin care Ucraina duce mai departe reformele legate de aspirația sa de aderare la NATO. Ucraina ar trebui să utilizeze pe deplin toate instrumentele disponibile în cadrul Comisiei pentru a-și atinge obiectivul de implementare a principiilor și standardelor NATO”, potrivit comunicatului.

NATO subliniază, de asemenea, necesitatea respectării drepturilor omului, a minorităților și a statului de drept: „Succesul reformelor pe scară largă, durabile și ireversibile, inclusiv combaterea corupției, promovarea unui proces politic incluziv și reforma descentralizării, bazată pe valori democratice, respectarea drepturilor omului, a minorităților și a statului de drept, vor fi cruciale în crearea fundamentelor pentru o Ucraină prosperă și pașnică. Reformele suplimentare în sectorul securității, inclusiv reforma serviciilor de securitate din Ucraina, sunt deosebit de importante. Salutăm reformele semnificative făcute deja de Ucraina și încurajăm ferm progrese suplimentare în conformitate cu obligațiile și angajamentele internaționale ale Ucrainei”.

A fost de asemenea subliniată cooperarea în domeniul securității și apărării: „Vom continua să oferim sprijin practic reformei în sectorul securității și apărării, inclusiv prin intermediul pachetului de asistență cuprinzătoare. De asemenea, vom continua să sprijinim eforturile Ucrainei de a-și consolida rezistența împotriva amenințărilor hibride, inclusiv prin intensificarea activităților din cadrul Platformei NATO-Ucraina pentru combaterea războiului hibrid. Salutăm cooperarea dintre NATO și Ucraina în ceea ce privește securitatea în regiunea Mării Negre. Statutul de partener cu oportunități extinse acordat anul trecut Ucrainei oferă un impuls suplimentar cooperării noastre deja ambițioase și va promova o interoperabilitate mai mare, cu opțiunea unor exerciții comune, instruire și o mai bună conștientizare a situației. Cooperarea militară și inițiativele de consolidare a capacităților dintre aliați și Ucraina, inclusiv brigada lituaniano-polono-ucraineană, consolidează în continuare acest efort. Apreciem foarte mult contribuțiile semnificative ale Ucrainei la operațiunile aliate, Forța de răspuns NATO și exercițiile NATO”.

Summitul NATO de astăzi s-a încheiat cu rezultate previzibile pentru Ucraina. Nu a fost adoptată nici o decizie importantă pentru Ucraina, însă tonurile comunicatului Summitului sunt diplomatic-încurajatoare, potrivit analistului politic Dorin Popescu, președinte al Asociației Casa Mării Negre Constanța.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 571


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți