Politică
Redactor: Marin Gherman
16 decembrie 2021

NATO respinge solicitarea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei

NATO respinge solicitarea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei
16 decembrie 2021

NATO respinge solicitarea Moscovei de a renunţa la aderarea Ucrainei

NATO a respins solicitarea Moscovei ca Alianţa să renunţe la aderarea Ucrainei şi a insistat asupra importanţei parteneriatului său cu Kievul, relatează AFP, citată de Agerpres.

"Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-şi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-şi proteja şi apăra toţi aliaţii şi nu vom face niciun compromis asupra faptului că NATO are un parteneriat cu Ucraina", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, după o întâlnire cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul Alianţei din Bruxelles.

"Din 2014, de la începutul războiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO şi astăzi este pe cale să paveze drumul dificil al aderării sale", a declarat la rândul său preşedintele ucrainean.

Ucraina are dreptul de a se apăra, ca toate statele suverane, iar NATO îi va furniza sprijin practic, instruindu-i şi consiliindu-i forţele armate, participând la exerciţii comune şi furnizându-i echipament, a mai spus Stoltenberg, potrivit nato.int. El a ţinut să sublinieze că Alianţa este alături de Ucraina, dar că "sprijinul NATO nu este o ameninţare pentru Rusia".

El şi-a reiterat apelul către Rusia de a reveni la diplomaţie, de a face paşi pentru detensionarea situaţiei şi de "a respecta suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei".

"Orice nouă agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinţe severe. Şi ar avea un preţ ridicat", a atras atenţia secretarul general al NATO.

"În acelaşi timp, aliaţii NATO sunt pregătiţi să discute cu Rusia. Şi ne reiterăm invitaţia către Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a mai afirmat el.

Rusia este în prezent suspectată în Occident că pregăteşte o nouă invazie a Ucrainei şi că desfăşoară forţe considerabile la frontiera lor comună, notează AFP.

Rusia i-a transmis miercuri secretarului adjunct american pentru Europa, Karen Donfried, cu prilejul deplasării sale la Moscova, o listă de "propuneri" privind garanţiile juridice solicitate aliaţilor.

Karen Donfried a ajuns joi la Bruxelles pentru a prezenta aceste propuneri la NATO în cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, informează surse diplomatice din cadrul NATO.

Aderarea a fost promisă Ucrainei şi Georgiei în cadrul summitului NATO de la Bucureşti din 2008, în pofida avertismentelor Franţei şi Germaniei. Însă aderarea unui nou membru trebuie să fie aprobată în unanimitate, a reamintit Jens Stoltenberg.

Alianţă defensivă, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militară a Rusiei în Georgia în 2008, nici când a avut loc anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplică decât în cazul membrilor, nu şi al ţărilor partenere, explică aliaţii.

Preşedintele ucrainean este conştient de această regulă. "Dacă armata noastră eşuează, asta va avea consecinţe pentru toate statele membre NATO, pentru că Ucraina este un avanpost", a subliniat el.

Volodimir Zelenski nu şi-a ascuns decepţia după ce s-a întâlnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO. "Mulţi lideri europeni nu înţeleg în general ceea ce se întâmplă la frontierele noastre", a spus el, după ce a solicitat în van adoptarea de sancţiuni preventive împotriva Moscovei.

La summitul de miercuri al Parteneriatului Estic, liderii Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova au făcut lobby pentru începerea negocierilor de aderare a ţărilor lor la Uniunea Europeană, transmite Reuters.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut cu acest prilej şi întâlniri separate cu cancelarul german Olaf Scholz şi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în încercarea de a pune capăt conflictului cu separatiştii din estul Ucrainei şi de a sublinia avertismentele că Rusia va fi supusă unor noi sancţiuni europene în caz de invazie.

După o întrevedere cu preşedintele summitului, Charles Michel, Zelenski a declarat că "obiectivul nostru este apartenenţa deplină la Uniunea Europeană".

În cadrul Parteneriatului Estic, UE oferă fonduri, asistenţă financiară şi liber schimb, dar nu şi calitatea de membru.

Rusia consideră că fostele componente ale Uniunii Sovietice sunt în zona sa de proximitate, unde are interese de securitate. În privinţa Ucrainei, Moscova susţine că acţiunile sale sunt exclusiv defensive. Ministerul de Externe rus a cerut printr-un mesaj pe Twitter implementarea acordurilor de pace din 2014 şi 2015, care prevăd schimburi de prizonieri şi asistenţă, precum şi retragerea armelor.

Aderarea la Uniune rămâne însă un obiectiv atractiv: miercuri, fiica disidentului rus Aleksei Navalnîi, aflat în închisoare, a declarat că după părerea ei chiar şi Rusia va deveni într-o zi membră. "Rusia este o parte a Europei", a spus ea în Parlamentul European, unde a acceptat premiul Saharov al UE în numele tatălui său.

La sediul NATO din Bruxelles, premierul georgian Irakli Garibaşvili a cerut Occidentului să primească Georgia în alianţa nord-atlantică - obiectiv urmărit şi de Ucraina. "Fiecare stat are dreptul suveran de a-şi alege orientarea de politică externă", a spus el, făcând aluzie la eforturile Rusiei de a pune capăt opţiunilor pro-occidentale.

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marţi agenţiei Reuters că ţara sa urmăreşte să adere la UE şi că a informat Rusia despre asta.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 286


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți