Politică
24 septembrie 2020

Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus în secret jurământul de învestire în postul de şef al statului

Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus în secret jurământul de învestire în postul de şef al statului
24 septembrie 2020

Noi proteste în Belarus după ce Aleksandr Lukașenko a depus în secret jurământul de învestire în postul de şef al statului

Mii de oameni s-au adunat, miercuri, în centrul oraşului Minsk pentru un nou protest faţă de realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Protestul are loc după ce Aleksandr Lukaşenko a organizat în urmă cu câteva ore ceremonia de învestire, catalogată de liderul opoziţiei, Svetlana Tihanovskaia, drept „o farsă”, informează mediafax.

Forţele de ordine au intervenit cu tunuri de apă pentru dispersarea demonstranţilor, anunţă corespondentul Agenţiei France-Presse prezent la Minsk. Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. În ultimele săptămâni, în Belarus au avut loc proteste masive.

Uniunea Europeană nu a recunoscut rezultatul alegerilor şi a impus sancţiuni care vizează membri ai regimului de la Minsk. Lukaşenko a depus miercuri jurământul în cadrul unei ceremonii neaunţate. Presa de stat din Belarus a prezentat imagini din cadrul ceremoniei de învestire, care nu a fost anunțată anterior și care i-a luat prin surprindere atât pe jurnaliștii bieloruși, cât și pe activiștii pro-democrație. Lukașenko a fost declarat câștigătorul scrutinului prezidențial din 9 august, dar opoziția l-a acuzat în mod public pe acesta că ar fi fraudat alegerile. De la alegeri, sute de mii de oameni au ieșit pe străzile din Belarus pentru a cere demisia lui Lukașenko. Acesta se află la putere în Belarus din 1994 și și-a preluat miercuri cel de-al șaselea mandat consecutiv de președinte, după ce a depus jurământul.

Lukașenko se confruntă cu cele mai mari probleme din cei 26 de ani de mandat, în contextul în care au fost organizate proteste la nivel național după alegerile din 9 august. Scrutinul ar fi fost câștigat de Lukașenko cu 80%, însă protestatarii susțin că alegerile ar fi fost fraudate, așa că îi solicită demisia președintelui.

Recent, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care nu îl mai recunoaște pe Aleksandr Lukașenko în funcția de președinte al Belarusului.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 545


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți