Politică
Redactor: Marin Gherman
13 octombrie 2017

O delegație de parlamentari români au discutat cu omologii lor de la Kiev despre noua Lege a Educației

O delegație de parlamentari români au discutat cu omologii lor de la Kiev despre noua Lege a Educației

La 12 octombrie o delegație de parlamentari români au întreprins o vizită fulger la Kiev pentru a discuta despre modul în care noua Lege a Educației va influența drepturile lingvistice și culturale ale comunității românești din Ucraina. Comisia specială a Parlamentului României s-a întâlnit cu 4 deputați din Comisia de politică externă a Radei: Hanna Hopko, Boris Tarasiuk, Svitlana Zalișciuuk și Serghei Larin - informează Agenția BucPress.

După întâlnire, deputatul român Matei Adrian Dobrovie a declarat că abordarea omologilor ucraineni a fost destul de inflexibilă. „Aceștia au fost nemulțumiți de faptul că partea română a contramandat vizita președintelui Radei la București și au exprimat speranța că MAE român nu va proceda precum instituția omoloagă din Ungaria, care a refuzat o vizită a ministrului în Transcarpatia, alături de omologul ucrainean. Deputații ucraineni au cerut reprogramarea vizitei președintelui Radei Supreme la București. Ei ne-au îndemnat să așteptăm avizul Comisiei de la Veneția pe legea educației, pe motiv că ”până atunci totul este politizare”  -  a scris deputatul pe contul său de Facebook. Publicăm comentariul lui Matei Adrian Dobrovie după vizita înreprinsă la Kiev.

„Dată fiind îmbunătățirea relației româno-ucrainene după Euromaidan și instalarea unui guvern pro-european la Kiev, cât și sprijinul constant al României pentru integritatea, suveranitatea și parcursul european al Ucrainei, am subliniat că legea educației și mai ales articolul 7 riscă să anuleze progresele făcute în plan bilateral.

Le-am transmis colegilor ucraineni că un aviz al Comisiei de la Veneția înainte de promulgarea legii ar fi fost o decizie înțeleaptă, un gest de bunăvoință. Puteau fi găsite soluții de compromis, precum exceptarea limbilor UE de la aplicarea articolului 7. Mai mult, i-am întrebat dacă în cazul legii privind învățământul preuniversitar va fi solicitat acest aviz înainte de adoptare și promulgare.

Pe de altă parte, domnul Boris Tarasiuk a susținut că situația minorității române din Ucraina în domeniul învățământului este mult mai bună decât cea a minorității ucrainene din România, pe motiv că în România nu ar exista nicio instituție de învățământ cu predare exclusivă în limba ucraineană, în timp ce în Ucraina ar exista 85 de școli cu predare în limba română. Acest argument a fost însă demontat chiar de către Nicolae Petrețki, deputatul care reprezintă minoritatea ucraineană în Parlamentul României. Domnul Petrețki a menționat că liceul Taras Șevcenko din Sighetul Marmației este cu predare integrală în limba ucraineană și că în general datele pe care le are Ministerul Educației din Ucraina privind comunitatea ucraineană din România sunt eronate.

Reprezentantul Blocului de Opoziție, Serghei Larin, a susținut că legea educației încalcă Constituția Ucrainei, Convenția cadru pentru protecția Minorităților naționale și Carta europeană a limbilor regionale sau minoritare și a anunțat că formațiunea sa a atacat-o la Curtea Constituțională. Larin a menționat că nu se așteaptă ca reprezentanții puterii să modifice legea nici după apariția deciziilor celor două instanțe de justiție.

Restul deputaților cu care am vorbit au susținut însă că mii de copii din regiunile Cernăuți și Transcarpatia nu cunosc deloc limba ucraineană. Afirmațiile nu au fost susținute de date concrete” – scrie deputatul român Matei Adrian Dobrovie.

BucPress

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1304
Разом, у безпеці! День європейської співпраці 2020


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți