Politică
Redactor: Marin Gherman
19 mai 2020

O tătăroaică din Crimeea, numită viceministru de externe în Ucraina

O tătăroaică din Crimeea, numită viceministru de externe în Ucraina

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a numit o femeie tătară originară din Crimeea viceministru de externe al ţării, exact la 76 de ani de la deportarea forţată a grupului etnic, relatează marţi Dpa, Agerpres, citate de Radio Cernăuți.

Numirea lui Emine Djaparova face ca ea să fie prima persoană din grupul minoritar etnic ce va deţine această înaltă funcţie în fosta republică sovietică. Zelenski a aprobat candidatura ei luni, a anunţat biroul prezidenţial la Kiev.

Djaparova, în vârstă de 37 de ani, a mai deţinut postul de viceministru pentru informaţii în perioada 2015-2019 sub predecesorul lui Zelenski, Petro Poroşenko.

Reinstalarea forţată a tătarilor din Crimeea în Asia Centrală a început la 18 mai 1944 sub dictatorul sovietic Iosif Stalin.

Aproximativ 200.000 de persoane - bănuite de cooperare cu forţele de ocupaţie germane - au fost îmbarcate în trenuri. Ele au fost relocate în ceea ce este astăzi Uzbekistan.

Multe femei şi copii s-au numărat printre deportaţi. În 2015, parlamentul Ucrainei a recunoscut deportarea ca genocid.

Situaţia tătarilor din Crimeea s-a deteriorat dramatic de la anexarea peninsulei de către Rusia, potrivit Human Rights Watch.

Grupul minoritar islamic este victima intimidărilor sistematice, arestărilor şi unor false acuzaţii de terorism, a declarat organizaţia pentru drepturile omului, informează Agerpres, citată de Radio Cernăuți.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 511


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți