Politică
Redactor: Marin Gherman
15 februarie 2021

Oficial ucrainean: Rusia a transformat Crimeea şi zonele separatiste din Donbas într-un mare avanpost militar

Oficial ucrainean: Rusia a transformat Crimeea şi zonele separatiste din Donbas într-un mare avanpost militar
15 februarie 2021

Oficial ucrainean: Rusia a transformat Crimeea şi zonele separatiste din Donbas într-un mare avanpost militar

Şeful delegaţiei ucrainene în Grupul de contact trilateral pentru soluţionarea conflictului din Donbas, Leonid Kravciuk, a declarat că Rusia a transformat Crimeea şi zonele ocupate din estul Ucrainei într-un mare avanpost militar şi a amintit că Moscova încalcă în mod constant dreptul internaţional.

Kravciuk, primul preşedinte al Ucrainei independente, a făcut acuzaţiile respective în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU dedicate împlinirii a şapte ani de la încheierea acordurilor de pace de la Minsk.  "A devenit o practică obişnuită ca trenurile şi convoaiele de marfă ruseşti să încalce segmentul necontrolat al graniţei ruso-ucrainene, livrând arme şi trimiţând forţă umană către teritoriile ocupate. De fapt, Rusia a transformat Crimeea şi republicile autoproclamate Doneţk şi Lugansk într-un mare avanpost militar" - a afirmat Leonid Kravciuk, potrivit „Adevărul”, citat de Radio Cernăuți.

Ucraina speră că reintegrarea Crimeii şi a Donbasului va avea loc în curând.   "Sper că reintegrarea va avea loc în curând şi cu cât mai repede, cu atât mai bine. Ucraina va continua să depună eforturile necesare pentru rezolvarea conflictului şi aşteptăm acelaşi lucru şi de la partea rusă" - a adăugat şeful delegaţiei ucrainene la negocierile de la Minsk. 

Rusia a fost acuzată joi de Statele Unite şi de europeni, în cursul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate al ONU, de obstrucţionarea unei soluţii în estul Ucrainei, ceea ce Moscova a respins, potrivit AFP. 

"Rusia trebuie să înceteze imediat agresiunea sa în estul Ucrainei şi să pună capăt ocupării Crimeei", a declarat reprezentantul Statelor Unite, Rodney Hunter.   "Lansăm un apel Rusiei să îşi retragă forţele din Ucraina, să înceteze să-şi mai sprijine mandatarii şi alte grupuri armate şi să pună în aplicare toate angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Minsk" (din 2014 şi februarie 2015), a adăugat diplomatul. 

Reuniunea a fost convocată la cererea Moscovei cu ocazia aniversării acordurilor Minsk II.  Într-o declaraţie comună, membrii europeni ai Consiliului - Estonia, Franţa, Irlanda, Norvegia şi Regatul Unit -, cărora li s-a alăturat Germania, mediator împreună cu Parisul a acordurilor de la Minsk dintre Moscova şi Kiev, au condamnat "cu fermitate destabilizarea continuă a unor zone din regiunile Doneţk şi Lugansk" (est). "Utilizând forţa împotriva integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, Rusia încalcă în mod clar principiile fundamentale ale dreptului internaţional", a adăugat documentul lor.  

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a respins criticile occidentalilor şi a ţinut să sublinieze că "Ucraina nu pune în aplicare măsurile acordurilor de la Minsk". Cu sprijinul "protectorilor" săi, Germania şi Franţa, "Kievul pretinde că aplică acordurile", dar manifestă "o indiferenţă totală faţă de locuitorii din Donbas" (est), a afirmat el.

"Nu acceptăm discursul Rusiei, care constă în a arunca responsabilitatea numai asupra Ucrainei pentru blocaje şi a lansa acuzaţii nefondate la adresa Franţei şi Germaniei", i-a replicat omologul său francez, Nicolas de Riviere.

Subsecretarul general al ONU pentru afaceri politice, Rosemary DiCarlo, a subliniat că, "până la găsirea unei soluţii politice durabile în conflictul din estul Ucrainei, situaţia de pe teren va rămâne fragilă".

În opinia sa, "riscul unei involuţii este real dacă negocierile sunt blocate" şi "suntem profund îngrijoraţi de creşterea incidentelor de securitate" din estul Ucrainei. "Această tendinţă periculoasă trebuie inversată rapid", a insistat ea.  

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 424


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți