Politică
20 noiembrie 2020

Ombudsmanul ucrainean Taras Kremin cere abolirea limbilor regionale în Ucraina

Ombudsmanul ucrainean Taras Kremin cere abolirea limbilor regionale în Ucraina

Împuternicitul pentru protecția limbii de stat Taras Kremin s-a adresat deputaților nou aleși ai mai multor consilii locale cu privire la necesitatea de a anula decizia privind funcționarea limbilor regionale.

Potrivit dumnealui, acestea contravin legislației actuale din Ucraina. În consecință, Ombudsmanul a trimis o scrisoare procurorului general al Ucrainei pentru a asigura anularea  deciziilor relevante în instanță, potrivit Agenției BucPress.

În ciuda faptului că legea „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat” a fost declarată neconstituțională în februarie 2018, deciziile unor consilii regionale, orășenești, rurale și de orășel  din regiunile Dnipropetrovsk, Transcarpatia, Zaporizhia, Luhansk, Mykolaiv, Odessa, Kherson și Cernăuți încă nu sunt anulate ”, a spus Taras Kremin.

Potrivit acestuia, în conformitate cu partea a șaptea a articolului 1 din Legea Ucrainei „Cu privire la asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care a intrat în vigoare la 16 iulie 2019, statutul limbii ucrainene ca singură limbă de stat în autoritățile publice și guvernele locale.

„Conform legii, toate organele puterii de stat și autoguvernarea locală, în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a acestei legi, trebuiau să asigure armonizarea reglementărilor. Cu toate acestea, unele consilii  locale nu au făcut-o încă, iar unele dintre ele păstrează acte de evidență  și chiar iau decizii exclusiv în limba regională, ceea ce reprezintă o încălcare directă a legislației actuale ", a spus Taras Kremin.

Potrivit acestuia, „asigurarea bunei funcționări a limbii de stat este un instrument de unificare a societății ucrainene, un mijloc de consolidare a unității de stat și a integrității teritoriale a Ucrainei, a independenței și a securității sale naționale”.

Se va reaminti, că în 2012 Consiliul regional Transcarpatia  a recunoscut statutul special al limbilor maghiară, română și ruteană, referindu-se la articolul 7 din Legea Ucrainei „Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat”.

Președintele Ianukovici a semnat Legea №5029-VI "Cu privire la principiile politicii lingvistice de stat" la 8 august 2012. Legea prevedea stabilirea utilizării oficiale a limbilor regionale în activitatea autorităților publice locale în teritoriile, unde sunt nu mai puțin de  10% din vorbitorii acestor limbi.

În special, Consiliul municipal Beregovo a fost unul dintre primii din Transcarpatia care a adoptat o decizie care a acordat limbii maghiare statutul de limbă regională. În curând, consiliul raional Beregovo i-a acordat maghiarei  statutul de limbă regională.

La rândul său, statutul limbii ruse regionale a fost dat de consiliile regionale - Donetsk, Zaporizhia, Lugansk, Odessa, Herson, Dnipropetrovsk, precum și consiliile orășenești  Izmail, Odessa și Sevastopol. La 20 august, Consiliul municipal din Harkov a acordat limbii ruse statutul de limbă regională, la 21 august - Mykolayiv și Herson, la 6 septembrie - Lugansk și la 12 septembrie - Dnipropetrovsk.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 741


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți