Politică
25 martie 2021

Péter Szijjártó: Ungaria nu consideră Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii sale

Péter Szijjártó: Ungaria nu consideră Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii sale
25 martie 2021

Péter Szijjártó: Ungaria nu consideră Rusia drept o ameninţare la adresa securităţii sale

Ungaria nu vede în Rusia o ameninţare directă la adresa securităţii teritoriului său, dar în acelaşi timp înţelege şi respectă faptul că alte ţări membre ale NATO gândesc diferit în acest sens – a declarat, miercuri la Bruxelles, ministrul ungar de externe, după reuniunea de două zile a miniştrilor de externe ai ţărilor membre ale NATO, potrivit Agenției Rador.  

În declaraţia sa dată jurnaliştilor maghiari, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria, ca membră angajat a NATO, a fost întotdeauna solidară cu aliaţii săi. Ea a contribuit la măsurile de consolidare a aripii estice a NATO şi a contribuit la securitatea statelor baltice.

Péter Szijjártó a declarat: întrucât Ungaria este solidară cu aliaţii săi, se aşteaptă ca şi aliaţii să fie solidari cu ea atunci când în Ucraina are loc o încălcare sistematică şi gravă a drepturilor comunităţii naţionale maghiare. „Pentru noi, comunităţile naţionale reprezintă inima şi sufletul politicii externe. Vom susţine întotdeauna drepturile comunităţilor naţionale maghiare, indiferent de efectivul acestor comunităţi” – a afirmat şeful diplomaţiei ungare.

Péter Szijjártó a considerat inacceptabil faptul că maghiarii aveau, în mai multe domenii, mai multe drepturi în epoca sovietică, decât cele asigurate de legislaţia actuală din Ucraina. Ungaria nu va accepta nici modul de a aborda chestiunea naţionalităţilor ca o problemă bilaterală, deoarece în standardele internaţionale şi în acordurile NATO este stabilită deja obligaţia de a respecta drepturile minorităţilor naţionale – a subliniat Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe a mai declarat că Ungaria nu va accepta niciodată invocarea prezenţei ruşilor în Ucraina drept explicaţie pentru încălcarea drepturilor comunităţii naţionale maghiare.

Maghiarii din Transcarpatia nu poartă nicio vină pentru evoluţia situaţiei din Estul Ucrainei – a accentuat Péter Szijjártó. Şeful diplomaţiei de la Budapesta a adăugat că Ungaria se aşteaptă ca aliaţii săi să dea de înţeles Ucrainei faptul că o cooperare mai strânsă cu NATO are condiţia prealabilă de a îndeplini angajamentele asumate, printre care şi protecţia drepturilor minorităţilor.

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 730


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți