Politică
12 octombrie 2016

Parlamentarul Grigore Timiș a discutat cu reprezentații OSCE despre situația românilor din Ucraina

Parlamentarul Grigore Timiș a discutat cu reprezentații OSCE despre situația românilor din Ucraina

Deputatul în Rada Supremă a Ucrainei, bucovineanul Grigore Timiș, a avut o întâlnire cu reprezentanții misiunii speciale de monitorizare OSCE în Ucraina – observatorii Rune Castberg și Gunther Guggenberger. Observatorii internaționali l-au invitat pe parlamentarul român din Ucraina la această întâlnire pentru a se consulta cu el și a se informa despre principalele procese sociale din Ucraina și regiunea Cernăuți – informează BucPress.

Reprezentanții OSCE au discutat cu Grigore Timiș despre reforma descentralizării și l-au întrebat, care sunt motivele nemulțumirii locuitorilor comunei nou create Mămăliga față de optimizarea școlilor. Deputatul bucovinean a comunicat că descentralizarea este o reformă europeană, una corectă, ca și concepție, însă unii așa numiți lideri locali care realizează reforma la nivelul local, comit multe greșeli, aducând daune propriei comune.

Potrivit corespondentului BucPress, prezent la întâlnirea de la sediul OSCE din Cernăuți, parlamentarul român din legislativul de la Kiev a menționat că nici infrastructura, și nici starea financiară a comunei nu sunt un argument pentru lichidarea a trei școli cu limba română de predare din raionul Noua Suliță în satele Bălcăuți, Stălinești și Nesvoia și apariția în baza lor a unor filiale ale școlii româno-ucrainene din Mămăliga. Această decizie a fost luată în grabă, fără a fi întrebată populația locală. Au mai fost și alte încălcări de procedură.

În opinia domnului Grigore Timiș, comuna Mămăliga este un exemplu al faptului „cum nu trebuie înfăptuită descentralizarea, și aceasta pentru că descentralizarea nu prevede lichidarea obligatorie a instituțiilor de învățământ”. Deputatul poporului din Ucraina a povestit observatorilor OSCE că descentralizarea are loc cu succes în acele raioane, unde reforma este coordonată de profesioniști și experți, ceea ce nu este înregistrat în cazul încercării șefului Administrației Raionale de Stat Noua Suliță, Evhenia Boiko, de a demonstra cu orice preț că în raionul ei ceva se întâmplă, „în rezultat au de suferit elevii”,a subliniat Grigore Timiș. 

Observatorii OSCE l-au rugat pe parlamentarul bucovinean să aprecieze politica etnonațională a Ucrainei, inclusiv față de comunitatea românească. Grigore Timiș a precizat că politica entonațională a statutul ucrainean este una corectă, europeană, strategică, însă la nivelul regional au apărut diferiți „boiernași”, care ignoră prolemele minorităților etnice, demonstrând intoleranță și nerespect față de valorile altora. Unele decizii corecte adoptate la Kiev sunt realizate „specific” în regiuni (regiunea Cernăuți nu face excepție), ceea ce nu coincide cu practicile europene actuale, fiind o politică a standardelor duble – adică, „pe de o parte spunem că suntem europeni, iar pe de altă parte, ignorăm principiile europene de respect față de alte etnii și popoare” – a spus deputatul poporului. 

La finele întâlnirii cu reprezentanții OSCE, parlamentarul român din legislativul de la Kiev a menționat că Ucraina și România dispun de un potențial enorm al colaborării transfrontaliere, adăugând că trebuie elaborate  pe cât se poate de repede mecanisme comune de contracarare a efectelor diferitor provocări, care apar pe motive naționale, adăugând că trebuie deschise urgent punctele de trecere vamală la Crasna și Proboteși pe frontiera ucraineano-română.

BucPress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1352

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com
BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Ministerul pentru Românii de Pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP). Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a MRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți