Politică
Redactor: Marin Gherman
08 iulie 2020

Parlamentul de la Kiev ar trebui să adopte o lege separată privind limbile minorităților naționale – reprezentantul lui Zelenski la Curtea Constituțională

Parlamentul de la Kiev ar trebui să adopte o lege separată privind limbile minorităților naționale – reprezentantul lui Zelenski la Curtea Constituțională

 Reprezentantul președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Curtea Constituțională, Fedor Venislavsky, a declarat pe 7 iulie că Rada Supremă (Parlament unicameral) ar trebui să adopte o lege separată privind utilizarea limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale, notează Agenția BucPress din Cernăuți.

În cadrul unei ședințe a Curții Constituționale a Ucrainei în care s-a examinat constituționalitatea Legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat, Venislavsky a menționat că „golul privind reglementarea utilizării limbilor în Ucraina trebuie să fie completat, iar Rada trebuie să adopte o lege separată pentru minorități”. În același timp, reprezentantul lui Zelenski a adăugat că proiectul de lege privind utilizarea limbilor minoritare naționale nu a fost încă pregătit.

La 25 aprilie 2019, Parlamentul a adoptat Legea „Privind asigurarea funcționării limbii ucrainene ca limbă de stat”, care a intrat în vigoare pe 16 iulie.

La 21 iunie 2019, Curtea Constituțională a Ucrainei a primit o petiție de la 51 de deputați ai poporului privind constituționalitatea legii privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat. Petiționarii susțin că legea nu respectă unele dispoziții din Constituția Ucrainei, deoarece, în opinia lor, se urmărește discriminarea împotriva limbii ruse și a altor limbi ale minorităților naționale ale Ucrainei, discriminarea cetățenilor pe bază lingvistică.

Majoritatea experților ucraineni au depus concluzii la Curtea Constituțională afirmând că legea privind funcționarea limbii ucrainene nu este discriminatorie față de minoritățile naționale. În același timp, reprezentanții minorităților naționale, inclusiv comunitatea românească, au criticat această lege.

La 7 iulie, la o ședință a Curții Constituționale Venislavsky a declarat că președintele Volodimir Zelenski a considerat că nu există motive pentru a declara legea privind funcționarea limbii ucrainene ca limbă de stat neconstituțională.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 331

radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a DRP.
© 2020 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți