Politică
Redactor: Marin Gherman
20 decembrie 2018

Parlamentul de la Kiev impune Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Moscovei, să indice în numele său oficial că aparține Rusiei

Parlamentul de la Kiev impune Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Moscovei, să indice în numele său oficial că aparține Rusiei

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat Legea Nr. 5309 „Privind modificarea Legii Despre libertatea conștiinței și organizațiile religioase”. A fost introdus un capitol despre numele organizațiilor confesionale, ale căror centru sau subordonare este într-un stat recunoscut oficial de lege ca fiind unul ce a realizat agresiune militară împotriva Ucraina sau a ocupat temporar teritorii ale țării. În cazul Ucrainei este vorba doar de Rusia.   

Legea a fost votată de 240 de aleși ai poporului și, potrivit notei explicative, are ca scop să asigure securitatea statului și suveranitatea lui, dar și să acorde societății informații complexe despre situația din țară.

Așadar, din documentul adoptat reiese că organizațiile religioase din Ucraina, care își au centrul în Rusia, trebuie să indice acest lucru în numele său oficial. Prin această lege Rada Supremă impune Biserica Ortodoxă Ucraineană subordonată Patriarhiei de Moscova să includă în nume un cuvânt ce indică apartenența la Rusia.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care ține de Patriarhia Moscovei, a reacționat la această decizie a Parlamentului de la Kiev, precizând într-un comunicat de presă că realizarea prevederilor legii va determina încălcări ale dreptului constituțional la libertatea conștiinței și libertatea religioasă. Potrivit comunicatului, redenumirea bisericii va determina un val de agresiune din partea societății. „Ne putem aștepta la apariția unei agresiuni împotriva Bisericii Ortodoxe Ucrainene și la o încălcare fundamentală a dreptului constituțional la libertatea conștiinței și libertatea religioasă”.

Potrivit jurnaliștilor din Ucraina, cel mai posibil, numele nou al bisericii va fi „Biserica Ortodoxă Rusă”, fiind necesară introducerea acestor modificări în registrul organizațiilor religioase.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 1253


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2021 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți