Politică
11 februarie 2021

Parlamentul European: Oligarhii și corupția, o barieră în calea reformelor din Ucraina

Parlamentul European: Oligarhii și corupția, o barieră în calea reformelor din Ucraina
11 februarie 2021

Parlamentul European: Oligarhii și corupția, o barieră în calea reformelor din Ucraina

Oligarhii și Corupția, o barieră în calea reformelor din Ucraina. Parlamentul European a adoptat un raport privind Acordul de asociere Ucraina-UE.

Comisia Europeană evaluează anual progresele Ucrainei în implementarea acordului de asociere. Ultimul raport, un fel de ”certificat” fiind publicat în luna decembrie anul trecut. Parlamentul European a lansat această practică în 2018, dar nu a reușit să țină pasul cu birocrații. Au trecut mai mult de doi ani pentru cel de al doiela raport privind punerea în aplicare a Acordului de asociere Ucraina-UE.

Documentul, pregătit de europarlamentarul german Michael Gahler, a fost adoptat în plen miercuri, 10 februarie, iar rezultatele au fost anunțate pe 11 februarie. 526 de deputați europeni au votat în favoarea raportului, 79 au fost împotrivă și 71 de deputați s-au abținut, potrivit DW.

Oficial, Uniunea Europeană nu recunoaște aderarea Ucrainei la UE într-o perspectivă apropiată. La urma urmei, nici Ucraina, nici UE nu vor fi gata pentru acest lucru în viitorul apropiat. În schimb, Parlamentul European este de părere că ucrainenilor ar trebui să li se ofere o speranță pentru atingerea obiectivelor.

”Ucraina are o perspectivă europeană în temeiul articolului 49 din Tratatul UE și poate solicita aderarea la UE cu condiția să îndeplinească toate criteriile de la Copenhaga, precum și principiile democrației, respectarea libertăților fundamentale, a drepturilor omului și a minorităților, a statului de drept", se speficiă în declarație. Unii deputați europeni au dorit să elimineze acest punct, dar 575 deputați s-au opus acestei propuneri, și doar 82 de parlamentari au votat  în favoarea eliminării.

Parlamentul European menționează ”progresele semnificative” ale Ucrainei privind punerea în aplicare a Acordului de asociere și a integrării în UE și solicită, de asemenea, autorităților de la Kiev să pună în aplicare pe deplin acordul,  și să folosească potențialul acordului. Raportul indică, de asemenea, ”necesitatea actualizării Acordului de asociere pentru a ține seama de evoluția cadrului de reglementare pentru dezvoltarea economică”.

Ucraina și UE au convenit să realizeze o evaluare cuprinzătoare a Acordului de asociere în anul în curs, ce va fi subiectul examinării de Consiliul de asociere din 11 februarie la Bruxelles. În cadrul acestei evaluări, Parlamentul European recomandă să actualizeze unele aspecte privind comerțul și integrarea sectorială a Ucrainei în UE, în special, economia digitală, energia și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Deputații au solicitat, de asemenea, UE să dezvolte o ”strategie de cooperare consolidată privind aplicarea reformelor și investițiilor”. În același timp, Comisia Europeană și organizațiile financiare internaționale, ar trebui să facă Ucrainei o ”propunere economică și investițională”  pe calea depășirii consecințelor pandemiei COVID-19, notează DW.

"Ucraina nu trebuie să uite faptul că nivelul sprijinului politic, tehnic și financiar din partea UE va depinde de măsura în care își va îndeplini angajamentele față de UE și statele sale membre", se specifică în raport. Aceste angajamente se referă, în primul rând, la reformele din domeniile statului de drept, promovării bunei guvernări și luptei împotriva corupției.

"În ciuda progreselor semnificative, corupția pe scară largă continuă să împiedice procesul de reformă", se reține în raport. Criza constituțională, rezultată din deciziile Curții Constituționale a Ucrainei asupra instituțiilor anticorupție, a fost numită una dintre amenințările la adresa capacității președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a Radei Supreme de a efectua reforme.

"Parlamentul European recunoaște eforturile active depuse de președintele Zelenski și de actorii politici pentru restabilirea legislației și încrederii în proiectul arhitecturii anticorupție din Ucraina", se menționează în raport.

Unul dintre cele mai dure puncte ale raportului se referă la oligarhii: ”Parlamentul European este extrem de îngrijorat de încercările evidente ale intereselor private de a submina realizările țării în lupta împotriva corupției și a reformelor democratice, în special, prin acapararea puterii politice de către unii oligarhi ucraineni, care au debusolat majoritatea parlamentară orientată spre susținerea reformelor".

Parlamentul European regretă faptul că sistemul judiciar are unul dintre cele mai scăzute niveluri de încredere în Ucraina, și îndeamnă autoritățile de la Kiev să  lupte împotriva corupției în rândul judecătorilor și să accelereze reformele în sistemul judiciar.

 Agenția BucPress – www.bucpress.eu

 

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 529


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți