Politică
Redactor: Marin Gherman
02 iulie 2021

Parlamentul Ucrainei a votat în primă lectură proiectul de lege al preşedintelui Zelenski menit să reducă influenţa oligarhilor

Parlamentul Ucrainei a votat în primă lectură proiectul de lege al preşedintelui Zelenski menit să reducă influenţa oligarhilor
02 iulie 2021

Parlamentul Ucrainei a votat în primă lectură proiectul de lege al preşedintelui Zelenski menit să reducă influenţa oligarhilor

Proiectul de lege al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski menit, potrivit lui, să ajute la reducerea influenţei oligarhilor care domină Ucraina vreme de decenii a fost aprobat joi în primă lectură în parlament.

Aliaţii şi donatorii internaţionali ai Ucrainei au criticat în repetate rânduri Kievul pentru că nu a reuşit să se impună în faţa oamenilor de afaceri foarte bogaţi, mulţi dintre care sunt proprietari de posturi de televiziune ce influenţează lumea politică din spatele culiselor, informează Reuters, citată de Agerpres.

Proiectul de lege, care trebuie aprobat în a doua lectură pentru a avea putere de lege, defineşte ce este un oligarh şi impune ca cei care întrunesc criteriile să se înregistreze ca atare şi să le fie interzis să finanţeze partide politice sau să ia parte la privatizări.

De asemenea, ei vor fi obligaţi să depună o declaraţie anuală de venit.

Proiectul de lege mai prevede ca oficialii, inclusiv preşedintele, premierul, directorul Băncii Centrale, parlamentarii, comandanţii militari şi alte autorităţi, să depună o declaraţie după orice contact cu un oligarh.

Ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Maliuska, le-a spus parlamentarilor care sunt cele patru criterii ce vor determina dacă o persoană este oligarh: să fie beneficiarul efectiv al unui monopol, să aibă o influenţă semnificativă asupra mass-media, să participe la activităţi politice şi să aibă o avere de peste 2,4 miliarde de hrivne (circa 87 milioane de dolari). "O persoană care întruneşte cel puţin trei dintre cele patru criterii va fi declarată oligarh", a spus Maliuska înaintea votului.

Potrivit mass-media locală, în jur de 10 dintre ucrainenii bogaţi ar putea întruni criteriile.

Zelenski a promis că va reduce influenţa oligarhilor atunci când a fost ales preşedinte al Ucrainei, în 2019, şi este presat de aliaţii Kievului să elimine corupţia foarte răspândită în Ucraina.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 457


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți