Politică
Redactor: Mirela Amarie
13 august 2021

Patrimoniul cultural din Crimeea distrus de către ocupantul rus: Ucraina a apelat la Haga

Patrimoniul cultural din Crimeea distrus de către ocupantul rus: Ucraina a apelat la Haga
13 august 2021

Patrimoniul cultural din Crimeea distrus de către ocupantul rus: Ucraina a apelat la Haga

Biroul Procuraturii Generale al Ucrainei a trimis un raport Parchetului Curții Penale Internaționale cu privire la infracțiunile înfăptuite împotriva patrimoniului cultural din Crimeea anexată, a scris procurorul general, Irina Venediktova, pe Facebook, ieri, 12 august.

Ea a spus că Biroul Procuraturii Generale al Ucrainei, împreună cu experții în dreptul internațional umanitar și penal, au adunat o mulțime de dovezi ale însușirii și distrugerii pe scară largă a siturilor de patrimoniu cultural din Crimeea, ceea ce nu era justificat a fi necesitate militară.

Potrivit procurorului general, valorile culturale din muzeele Republicii Autonome Crimeea și Sevastopol, precum și patrimoniul cultural situat pe teritoriul peninsulei, sunt proprietatea Ucrainei, bogăție națională, o parte integrantă a patrimoniului cultural național și protejat de dreptul național și internațional.

„Documentul oferă dovezi ale distrugerii și însușirii pe scară largă a siturilor de patrimoniu cultural: orașul antic Chersonesos; mediul istoric al capitalei hanilor tătari din Crimeea, din Bahcisarai - Palatul Hanului, Çufut Qale; observatorul astrofizic din Crimeea; turnul lui Constantin din Feodosia; biserica Sf. Ioan Botezătorul din Kerci. Raportul informativ conține, de asemenea, numeroase cazuri de săpături arheologice ilegale și modificări ale valorilor culturale pe teritoriul ocupat temporar al peninsulei Crimeea, în special pe așezările Kermen-Burun și Sivag-Kermen.

Mesajul informativ descrie în detaliu și alte forme de infracțiuni comise de autoritățile oficiale ale Federației Ruse și de autoritățile de ocupație din peninsula Crimeea”, a scris procurorul general pe Facebook.

Potrivit Irinei Venediktova, zeci de situri de patrimoniu cultural din Ucraina au fost distruse în urma construirii așa-numitei autostrăzi Tavrida - ruta Kerci-Sevastopol și pasajele superioare din Sevastopol, care împreună cu construirea podului Crimeea în conformitate cu cu rezoluția Adunării Generale a ONU contribuie la militarizarea în continuare a peninsulei.

Reamintim că Ucraina intenționează în luna august să lanseze planul privind ocuparea peninsulei prin intermediul summitului platformei Crimeea.

Agenţia BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 438


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți