Politică
26 ianuarie 2021

Politicieni români denunță legislaţia ucraineană privind dreptul la educaţie al minorităţilor naţionale

Politicieni români denunță legislaţia ucraineană privind dreptul la educaţie al minorităţilor naţionale
26 ianuarie 2021

Politicieni români denunță legislaţia ucraineană privind dreptul la educaţie al minorităţilor naţionale

Senatorul Viorel Badea a readus în atenţia Adunării Parlamentare a Consiliului Europei problema nerespectării de către Ucraina a dreptului la educaţie în limba maternă. El spune că două acte normative adoptate la Kiev - Legea privind limba de stat (2019) şi Legea privind educaţia secundară (2020) - conţin prevederi cu impact negativ asupra drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale de a avea acces la educaţie în limba maternă.

Potrivit Veridica.ro, senatorul Badea a amintit că şi Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a conchis că acţiunea legitimă a Ucrainei de a întreprinde măsuri menite să consolideze limba oficială nu se poate face în detrimentul drepturilor lingvistice ale persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale.

Săptămâna trecută, şi eurodeputatul PMP Eugen Tomac a declarat că "este inacceptabil ca minorităţilor care vorbesc limbi oficiale ale Uniunii Europene şi care nu reprezintă niciun fel de risc pentru Ucraina să le fie îngrădit dreptul la educaţie, doar sub pretextul că la Kiev s-a decis derusificarea sistemului de învăţământ".

El a solicitat Legislativului comunitar crearea de mecanisme prin care să fie condiţionată acordarea finanţării europene statelor partenere ce nu le garantează minorităților naționale accesul la educație în limba maternă. Aproape jumătate de milion de etnici români trăiesc în Ucraina, majoritatea în nordul Bucovinei, nordul şi sudul Basarabiei şi Ţinutul Herţa, anexate de sovietici în 1940.

Agenția BucPress – www.bucpress.eu

Alte știri BucPress
Distribuie:
Vizualizări: 960


radio
Ascultă-ne Live
Descarca lista Winamp, iTunes Descarca lista Windows Media Player Descarca lista Real Player Descarca lista QuickTime Descarca lista web proxy Descarca lista tunein
Descarca lista Appstore Descarca lista Google Play
unnamed
Pentru dedicații:
e-mail: radio.cernauti@gmail.com

BucPress pe Facebook
Parteneri BucPress
Parteneri Media BucPress
AGERPRES • Actualizează lumea
Proiect realizat cu sprijinul:
Departmamentul pentru Romanii de pretutindeni Centrul media bucpress
Proiect finanțat de Secretariatul General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Conținutul acestui site nu reprezintă poziția oficială a SGG–DRP.
© 2022 BucPress - Toate drepturile rezervate

Live Radio Cernăuți